Третього серпня в Україні презентували мобільний додаток для порятунку жінок від домашнього та гендерно зумовленого насилля. Застосунок містить тривожну кнопку, за якою можна швидко викликати поліцію. Про це повідомила перша леді Олена Зеленська. 

Додаток розробили непомітним для кривдника. Тривожна кнопка виглядає у смартфоні як нейтральна іконка на екрані. У разі небезпеки її можна швидко натиснути та викликати правоохоронців. Поліція визначить місце перебування потерпілої за геолокацією, тож говорити вголос, телефонуючи 102, не потрібно. 

Назву додатку навмисне не повідомляють, щоб потенційні аб’юзери не змогли про нього дізнатися. Ті, хто потерпають від домашнього насилля, можуть дізнатися більше про додаток та завантажити його, подзвонивши на гарячу лінію 116 123 або написавши у особисті повідомлення на сторінку «Розірви коло» у Facebook. 

«Протистояння російському агресору — не привід забувати про невоєнне насильство. Навпаки, після всього, що переживає наша країна, ми не будемо терпимим до насильства вже ніколи. Ні до якого насильства в ніякій формі», – наголосила перша леді. 

Застосунок презентувала Олена Зеленська у співпраці з Міністерством Внутрішніх справ України, Національною Поліцією України, UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення та за підтримки Британського посольства.