Медицина далека від подолання смерті, однак науковці шукають способи відстрочити шкоду для помираючих та пошкоджених органів. Дослідники Єльського університету змогли відновити клітини органів свиней, які були мертвими понад годину. Серця тварин почали битися, а тіла не застигли, як це зазвичай відбувається. 

Науковці змішали кров та штучний гемоглобін з OrganEx — речовину, що об’єднала протизапальні препарати, нервові блокатори, що попереджають повернення до свідомості, поживні речовини та препарати, які борються з загибеллю клітин. 

Проєкт продовжує багаторічну роботу, під час якої вченим вже вдалося оживити клітини мозку свиней за допомогою розчина BrainEx. Після цього вони почали роботу над оживленням усього організму. 

Оживлення клітин — тільки перший крок у дослідженні. Науковці мають перевірити, чи функціонують органи, а також оцінити вплив OrganEx без нервового блокатора і зрештою випробувати інновацію на людях. Незрозуміло, коли можна буде перейти до останнього етапу, оскільки існують етичні занепокоєння щодо роботи препарату. 

Проте коли препарат зможуть застосувати у медицині, наслідки можуть бути значущими. OrganEx може продовжити життєздатність органів для трансплантації, які можна було б забирати задовго після смерті донора. Це може збільшити кількість доступних для трансплантації органів і врятувати більше життів. Технологія також може допомогти відновлювати органи після серйозних інфарктів та інсультів.