Генератор енергії ударної хвилі – плавуча платформа, яку встановлюють у прибережній зоні. Зміна тиску повітря у ній приводить в дію турбіну, яка виробляє енергію. Рік тому таку платформу UniWave 200 від Wave Swell Energy встановили поблизу острова Кінг у бурхливій Бассовій протоці між Австралією та Тасманією. Після 12 місяців випробувань генератор показав чудові результати. 

Платформа потужністю 280 кВт цілодобово подавала енергію у мікромережу острова. Під час роботи команда розробників внесла деякі зміни у конструкцію, підвищивши її продуктивність понад очікувану. 

«Наша команда у захваті від перетворення енергії хвиль на електрику на рівні 45-50% у широкому діапазоні хвильових умов», –  говорять дослідники. 

Їх метою було довести, що платформа може ефективно працювати у різних умовах хвиль. Науковці підкреслюють, що демонстрація не стосувалась виробництва великих обсягів енергії. Однак технологію можуть масштабувати для комерційного використання. 

«Результати виправдали, а часом і перевершили наші очікування. Наприклад, коли установка генерує 40 кВт енергії в розумних хвильових умовах, можна екстраполювати кількість енергії порядку 1 МВт-год за 24 години. … Можна збільшити потужність конструкції від 200 кВт. Точний розмір залежатиме від особливостей клімату у конкретному місці», –  наголошують науковці.