Колишній співвласник магазину Top Tier Solutions Inc (який надавав послуги від оператора зв’язку T-Mobile), попався на схемі розблокування смартфонів. 44-річний мешканець Лос-Анджелеса Аргішті Худавердян (Argishti Khudaverdyan) незаконно отримував доступ до необхідних ресурсів для розблокування смартфонів різних мереж, на чому зміг збагатитися на $25 млн у період з серпня 2014 року по червень 2019.

За цей час чоловік користувався різними техніками отримання облікових даних понад 50 працівників (фішинг, соціальна інженерія тощо), за допомогою яких йому вдалося розблокувати «сотні тисяч пристроїв». Йдеться як про блокування смартфонів для використання виключно встановленим оператором, так й про втрачені або викрадені пристрої.

Також у справі згадується інший співвласник магазина — Ален Гаребаглу (Alen Gharehbagloo). Схема дозволяла чоловікам непогано заробляти. На них зареєстровані лізингові Mercedes S63 AMG та Ferrari 458. Також Худавердян має нерухомість в Каліфорнії (декілька будинків), Land Rover, годинники Audemars Piguet Royal Oak ($32000) та Rolex Sky-Dweller (~$15000).

Аргішті Худавердян визнано винним у скоєних правопорушеннях. Винесення вироку відбудеться 17 жовтня. Там він може отримати сумарно до 165 років ув’язнення за незаконну діяльність. Алена Гаребаглу також визнано винним за трьома статтями, остаточний вирок він отримає 5 грудня.

І це не поодинокі випадки. Минулого року Мухаммед Фахд (Muhammad Fahd) був засуджений до 12 років за розблокування двох мільйонів смартфонів AT&T, а Гері Боузер (Gary Bowser) засуджений до понад трьох років та має сплатити штраф розміром $10 млн за участь у розповсюдженні модів для Nintendo Switch.