У США схвалять новий дизайн ядерного реактора, який суттєво відрізнятиметься від інших. Невеликий модульний реактор NuScale можна буде побудувати на центральному об’єкті, а потім перенести на місце, де він працюватиме. 

Всього у США сертифіковано сім дизайнів реакторів, однак NuScale стане першим, який можна переміщувати. Мобільність здешевить його будівництво у порівнянні з більшими варіантами. Реактор можна буде зібрати на заводі та доставити в місце експлуатації, уникаючи багатьох проблем, пов’язаних із будівництвом. 

Багато малих модульних реакторів мають технології, відмінні від традиційних – наприклад, використовують у якості палива розплавлені солі урану. Конструкція NuScale традиційніша – з паливом, керуючими стрижнями та передачею енергії через киплячу воду. 

Для безпеки без оператора весь реактор встановлюють у резервуар з водою, а охолодження забезпечує зовнішнє джерело води. Під час вимкнення електрики керуючі стрижні автоматично вводяться у реактор під дією гравітації. 

Процес сертифікації реактора NuScale почався ще у 2016 році. Комісія з ядерного регулювання вимагала від виробника докази безпечності конструкції. Її перевіряли на здатність витримати аварії, природні катастрофи й навіть захист від удару великого комерційного літака. 

Під час встановлення реактора також буде потрібно зважати на місце, де він перебуватиме. Одну локацію для цього вже розглядають – реактор NuScale може запрацювати в Національній лабораторії Айдахо до 2030 року.