Комп’ютери захоплюють землю, але не так, як ми собі уявляли. Через дата-центри у різних частинах Лондона різко зросло споживання електрики й тепер тут можуть заборонити будувати житло на більш ніж десятиріччя. Електромережа столиці сягає межі можливостей – величезна кількість дата-центрів потребує надто багато енергії та забирає наявні оптоволоконні кабелі. 

Про проблему вперше повідомили Financial Times. Медіа отримало листи, які мерія міста надіслала забудовникам. У них влада попереджала, що деякі ділянки не зможуть підключити до мережі до 2027-2030 років. 

«Основним новим претендентам на мережу . . . включно з житловими забудовами, комерційними приміщеннями та промисловою діяльністю, доведеться чекати кілька років, щоб отримати підключення до електроенергії», – йдеться в одному з листів. 

Протягом останніх років у західному Лондоні побудували кілька потужних дата-центрів. Зокрема, вони з’явились вздовж шосе М4, де мають кампуси Microsoft, Oracle, Amazon, HP, Sony, Dell, Huawei та інші. Для живлення їх серверів потрібно стільки ж енергії, що й для невеликих міст. В уряді Лондона підтверджують, що підвищений попит на електрику викликали, головним чином, дата-центри. 

«Мер дуже стурбований , що обмеження створюють значну проблему для забудовників, які забезпечують своєчасне підключення до електромережі. Це може вплинути на здачу тисяч потрібних будинків», – говорить речник мера Лондона.  

Обмеження вплинули на райони, які разом містять близько 5000 будинків і складають близько 11% житлової пропозиції міста. Лондон переживає житлову кризу, і міська влада пообіцяла вирішити її шляхом будівництва житла. Однак зараз дата-центри ставлять цю можливість під питання.