Так сталось, що майже одночасно три відомі автомобільні компанії презентували свої нові моделі. При чому не просто нові автомобілі, а справжні боліди для перегонів, що перевершують рекорди траси, димлять гумою, ревуть моторами – та дарують справжню насолоду фанатам автоперегонів.

Ferrari 296 GT3

Болід Ferrari 296 GT3 побудовано на базі Ferrari 296 GTB та з увагою до всіх вимог популярного класу GT3. Наприклад, бензиновий 3-літровий турбодвигун V6 серійного суперкара позбавився гібридного додатка, тому потужність боліда Ferrari 296 GT3 навіть трошки нижча – «лише» 600 к.с. та 710 Нм крутного моменту. Плюс, зрозуміло, кардинально змінена аеродинаміка для досягнення найкращого притискання кузова.

Звісно, є й приховані, проте дуже важливі зміни. Наприклад, використовується спеціальна гоночна 6-ступенева секвентальна трансмісія Xtrac і актуатори e-clutch та e-shift для прискорення перемикання швидкостей. Крім того, підвіску можна налаштовувати за бажанням пілота, також змінено розташування генератора – це на випадок необхідності його контролю або заміни під час довгих перегонів на витривалість. Тобто: болід створювали з розумінням кожної дрібниці!

McLaren Artura Trophy

Компанія McLaren запускає не лише новий болід, але й окремий моночемпіонат. Наразі відомо про те, що перший сезон буде складатись з п’яти гоночних сесій на найбільш відомих треках. Така собі «лайт-версія» перегонів – проте на цілком справжніх гоночних автомобілях McLaren Artura Trophy.

Болід McLaren Artura Trophy побудовано на базі суперкара McLaren Artura та з використанням досвіду гоночного автомобіля McLaren Artura GT4. Від першого тут загальна конструкція з карбоновим монококом MCLA та 585-сильним турбомотором V6, а від другого – розвинена аеродинаміка.

Porsche 911 GT3 R

Ще одним дебютантом став спорткар Porsche 911 GT3 R, який отримав не тільки специфічне аеродинамічне оздоблення, але й більш потужний двигун! Відтепер у задній частині Porsche 911 GT3 R розміщено 4,2-літрову опозитну «шістку» на 565 «коней». Причому розміщено досить незвичайно, з невеликим нахилом у 5,5 градусів – аби забезпечити покращену форму заднього дифузора для витікання повітря. Серед інших особливостей гоночного боліда Porsche 911 GT3 R відзначимо гальма AP, підвіску KW з можливостями налаштування, повністю перегоновий кокпіт.

Звісно, така специфічна техніка для перегонів – задоволення не з дешевих. Наприклад, Porsche 911 GT3 R коштує від 511 тис. євро. Але ж перегони вищого рівня ніколи не були дешевими. Тому питання не у вартості, а у тому, за кого ви будете вболівати – Ferrari, McLaren, Porsche?