Вікіпедію використовують не лише студенти при підготовці курсових, а й судді під час прийняття рішень. Це довів експеримент дослідників з Массачусетського технологічного інституту (MIT) на чолі з Нілом Томпсоном. Науковці створили у Вікіпедії нові юридичні статті та прослідкували, як вони впливають на судові процеси. 

Експеримент почався з розробки 150 статей для Вікіпедії про рішення Верховного суду Ірландії, які написали студенти-правники. Випадковим чином з цих статей відібрали половину та опублікували онлайн, де ними могли користуватися судді, секретарі й адвокати. Інша половина зберігалась офлайн у якості контрольної групи. 

Для аналізу розглянули два показники: чи цитуватимуть описану у статті справу як прецедент у схожих випадках, і чи повторюватиме аргументація в суді лінгвістичний зміст сторінок Вікіпедії. 

Виявилось, що справи, які мали статті у Вікіпедії, цитувались у суді на понад 20% частіше. Особливо сильним ефект був для судових рішень, де статті у Вікіпедії підтверджували аргумент судді. Найбільше онлайн-енциклопедією користувались суди нижчої інстанції, де секретарі та судді мають більше навантаження і зручність Вікіпедії їх приваблювала. 

«Той факт, що ми описали всі випадки, але лише ті, що опинились у Вікіпедії,  виграли у «підкидання монетки», дозволяє нам показати, що Вікіпедія впливає як на те, що цитують судді, так і на те, як вони записують свої рішення», – говорить очільник дослідження.  

За його словами, дослідження викриває велику проблему в державній політиці. Найбільш тривожним є факт, що судді та їх помічники можуть отримати з Вікіпедії ненадійну інформацію, яка вплине на їхні рішення.