Стабільний реліз Linux Mint 21 Vanessa став доступний для завантаження. Це найновіша версія дистрибутиву на базі Ubuntu, і вона містить значний набір змін у порівнянні з випуском Linux Mint 20.3, який вийшов на початку року.

Як завжди, Linux Mint 21 доступний у трьох різних версіях: флагманське видання Cinnamon (яке за замовчуванням використовує робоче середовище Cinnamon), варіант Xfce (використовує робочий стіл Xfce) і варіант MATE (який постачається разом із робочим столом MATE за замовчуванням). Cinnamon – найпопулярніша версія Linux Mint, тож зупинимося саме на її нововведеннях.

Вийшов Linux Mint 21, ось що нового

Linux Mint 21 базується на Ubuntu 22.04 LTS, останньому довгостроковому випуску Ubuntu. Це надає користувачам Mint низку базових налаштувань і оновлень архівів, а також полегшує роботу, знаючи, що вони гарантовано отримують оновлення безпеки для системи протягом наступних п’яти років.

Ядро Mint 21 використовує Linux 5.15. Це пропонує (серед інших змін) новий драйвер файлової системи NTFS (зручний під час взаємодії з розділами Windows), покращення файлової системи EXT4 (Mint використовує EXT4 за замовчуванням), а також кращу підтримку апаратного забезпечення, патчі безпеки, виправлення помилок і все інше.

Linux Mint 21 постачається з Cinnamon 5.4, останньою версією відносно легкого інтерфейсу користувача, орієнтованого на WIMP. У цій ітерації розробники поміняли робочий стіл на сучаснішу версію Mutter.

Як наслідок, у цьому оновленні помітні покращення продуктивності, сумісності та стабільності. До честі Mint завжди був досить швидким, навіть на застарілому апаратному обладнанні.

Вийшов Linux Mint 21, ось що нового

Пов’язана зміна полягає в тому, що менеджер вікон Cinnamon Muffin візуалізує всі вікна за допомогою теми GTK, а не, як раніше, комбінації типів вікон GTK (CSD) і Metacity (SSD). Програми виглядають більш узгодженими одна з одною незалежно від вибраного набору інструментів, а елементи вікон виглядають чіткими та неспотвореними. Linux Mint 21 виглядає набагато краще на дисплеях з високою роздільною здатністю.

Вийшов Linux Mint 21, ось що нового

Linux Mint 21 представляє новий інструмент для підключення до пристроїв Bluetooth – Blueman, він добре інтегрується в будь-які середовища, включаючи Cinnamon, Xfce і MATE від Linux Mint. Blueman створено на основі Bluez, «офіційного стека протоколів Bluetooth Linux».

Вийшов Linux Mint 21, ось що нового

У файловому менеджері Nemo також є розширені мініатюри для таких типів файлів:

  • AppImage
  • ePub
  • MP3 (обкладинка альбому)
  • Зображення RAW (більшість форматів)
  • Webp
  • Крім того, деякі програми Xapps, як-от програма для перегляду зображень Pix, також можуть працювати з багатьма з цих форматів.

Додаток Notes від Mint тепер здатний дублювати наявні наліпки, а також надає кожній новій замітці інший колір (шляхом циклічного перегляду набору, а не випадковим чином). Піктограму системного лотка було перероблено, щоб вона виглядала більш гармонійно з рештою набору значків Mint.

Коли автоматизоване завдання виконується у фоновому режимі (наприклад, резервне копіювання системи, оновлення тощо), Mint тепер розміщує невеликий індикатор у треї. Ідея полягає в тому, що цей індикатор повідомлятиме користувачам, чи/коли відбувається активний процес, який може (хоча й незначно) вплинути на продуктивність.

Mint 21 також поставляється з попередньо укомплектованими останніми версіями популярного програмного забезпечення Linux. Він містить LibreOffice 7.3 для роботи з документами, Mozilla Firefox 103 для вебсерфінгу та Thunderbird 91 для електронної пошти.

Системні вимоги для Linux Mint 21 не змінилися з Linux Mint 20, тому, якщо ваш комп’ютер досить сучасний (64-розрядний процесор, принаймні 2 ГБ оперативної пам’яті та 15 ГБ вільного місця), зі встановленням ОС не має бути проблем. Завантажити дистрибутив можна на сайті проєкту.