Неконтрольована китайська ракета Long March 5B увійшла в атмосферу Землі над Індійським океаном і впала десь поблизу Сараваку, малайзійського штату на острові Борнео, повідомляє The Verge.

Космічне командування США підтвердило повернення ракети, але залишається незрозумілим, куди впали її уламки. У перекладеному дописі з Weibo Китайське пілотоване космічне агентство повідомило, що ракета знову увійшла в ту саму область, і що більша частина згоріла на шляху вниз.24 липня Китай використав ракету Long March 5B для запуску лабораторного модуля на свою недобудовану космічну станцію Tiangong. На відміну від більшості ракет, Long March 5B виводить свій перший ступінь на орбіту під час доставки корисного вантажу. Ця частина, довжина якої перевищує 30 метрів, а вага – 22 тони, деякий час обертається навколо Землі, поки не впаде на Землю, не маючи можливості контролювати свій рух.

Невизначеність щодо того, куди приземлиться ракета, минулого тижня поширилася по всьому світу, оскільки за прогнозами ракета могла впасти будь-де від Мексики до південного краю Африки. Це третій запуск ракети Long March 5B Китаю, що ознаменувало його третю неконтрольовану посадку. У 2020 році Китай використав Long March 5B, щоб доставити основний модуль Tiangong у космос. Уламки ракети впали в Кот-д’Івуар, і хоча ніхто не повідомляв про постраждалих, були пошкоджені будівлі. Минулого року Китай запустив свій перший лабораторний модуль на борту Long March 5B, шматки якого в кінцевому підсумку влетіли в Індійський океан.

Малайзійські користувачі у Твіттері зафіксували падіння ракети, вважаючи, що це метеор. Джонатан МакДауелл, астрофізик із Гарвардсько-Смітсонівського центру астрофізики, зазначає, що уламки ракети можуть опинитися біля Сібу, Бінтулу або Брунею — трьох міст, розташованих уздовж північного узбережжя Борнео, — але вважає, що «малоймовірно», щоб вони впали на населений пункт.

Адміністратор NASA Білл Нельсон відреагував на неконтрольовану посадку заявою у Твіттері. «Китайська Народна Республіка не поділилася конкретною інформацією про траєкторію, коли їх ракета Long March 5B впала назад на Землю», — пише Нельсон. «Усі країни, що здійснюють космічні польоти, повинні дотримуватись встановлених найкращих практик і робити свій внесок в обмін інформацією такого типу заздалегідь, щоб забезпечити надійні прогнози потенційного ризику зіткнення з уламками, особливо для важких транспортних засобів, таких як Long March 5B, які несуть значний ризик втрати життя та майна».

На жаль, це не остання ракета, що вийшла з-під контролю, та впала на Землю. Китай планує запустити свій третій і останній модуль у Тяньгун за допомогою Long March 5B у жовтні, а у 2023 році знову використає цю ракету, щоб вивести у космос телескоп.