Компанія Goodyear оголосила, що розробляє шини для місячного транспортного засобу (LTV), який має бути створений Lockheed Martin у партнерстві з General Motors для підтримки майбутніх місій NASA Artemis з висадки на Місяць.

«Goodyear спирається на свою передову технологію безповітряних шин, яка використовується на Землі з мікромобільними, пасажирськими транспортними засобами та автономними шатлами, щоб розвивати місячну мобільність і протистояти складним умовам на Місяці», — заявляють в Goodyear. «Разом Lockheed Martin компанія вже застосовує наявний досвід у проєкті, включаючи тестування концептів на випробувальних стендах з місячним ґрунтом».

Компанія пояснює, що наявні місяцеходи NASA «були спеціально створені лише для кількох днів використання під час поїздок у радіусі 8 км від місця посадки». Тепер Goodyear, Lockheed Martin і General Motors повинні розробити LTV, який зможе «долати пересічну місцевість на набагато більші відстані, працюючи в умовах більших екстремальних температур» у майбутніх місіях Artemis.

Lockheed Martin і General Motors зосередяться на загальному дизайні LTV. Goodyear зосередиться на своїй галузі знань: шинах. «Потрібно буде розвивати можливості нових шин, щоб забезпечити їх довговічність, — каже компанія, — і навіть витримати нічну температуру нижче -156 градусів за Цельсієм і денну температуру 120 градусів за Цельсієм». Але робота над шинами для Місяця може принести користь не тільки NASA.

«Усе, чого ми навчилися, створюючи шини для надзвичайно важких умов експлуатації на Місяці, допоможе нам створювати кращі безповітряні шини для Землі», — сказав технічний директор Goodyear Кріс Хелсел у заяві. «Це сприятиме досягненню нашої кінцевої мети — забезпечення мобільності незалежно від того, де вона відбувається».

Першу місію NASA Artemis поки що заплановано на 2025 рік, до якого Lockheed Martin, General Motors та Goodyear мають встигнути розробити свій місячний транспортний засіб.