Світові постачання смартфонів впали на 7%, та це не завадило Apple зайняти на ринку кращу позицію. Попри те, що компанія втратила 11% прибутку у минулому кварталі, вона вийшла на друге місце на глобальному ринку смартфонів. Частка Apple склала 16%. Це стало найкращим результатом за останні 10 років, повідомляє Strategy Analytics. 

Перше місце зайняла компанія Samsung із часткою 22%. У першій п’ятірці списку також опинились Xiaomi, Oppo (в тому числі OnePlus) та vivo. 

«Порушення, пов’язані з COVID-19, і геополітичні проблеми негативно вплинули на ринок смартфонів у другому кварталі цього року. Тим часом несприятливі економічні умови продовжували послаблювати споживчий попит на смартфони та інші товари не першої необхідності», – говорить старша директорка Strategy Analytics Лінда Суї.  

На ринку продовжують зберігатись несприятливі умови для продажу смартфонів та іншої техніки. За словами директорки, обсяги постачання смартфонів падають четвертий квартал поспіль. Зараз вони знизились на 7% до 291 мільйона одиниць. 

З них 63 мільйони поставила компанія Samsung, очоливши ринок. Особливим попит мала нова флагманська серія Galaxy S22, і зокрема дорожча модель S22 Ultra. Apple поставила 48 мільйонів iPhone по всьому світу. Її продажі очолив iPhone 13. 

Xiaomi ненабагато відстала від Apple із 40 мільйонами смартфонів та часткою ринку у 14%. Компанія постраждала від геополітичної невизначеності в Європі та дещо втратила свої позиції – минулого року її частка складала 17%. 

Лінда Суї говорить, що погіршення ситуації на ринку смартфонів триватиме до кінця цього року. За її словами, пом’якшення слід очікувати вже у 2023 році. 

«Ми прогнозуємо, що глобальні поставки смартфонів скоротяться на -7% до -8% порівняно з минулим роком. Геополітичні проблеми, економічний спад, інфляція цін, нестабільність обмінного курсу та збої через Covid-19 будуть тиснути на ринок смартфонів у другій половині 2022 року. Усі ці перешкоди діятимуть і в першій половині наступного року, перш ніж ситуація пом’якшиться у другому півріччі 2023», – говорить директорка.

За її словами, Samsung і Apple утримаються на двох перших позиціях. Китайським брендам слід стабілізувати показники на внутрішньому ринку та шукати нові шляхи для зростання, щоб припинити падати.