Супутникові інтернет-оператори OneWeb і Eutelsat планують об’єднатися в надії стати сильнішим конкурентом Starlink від SpaceX, пише Engadget. Очікується, що злиття, яке має бути схвалено регуляторами та акціонерами Eutelsat, завершиться до середини 2023 року. В рамках угоди OneWeb оцінюється в $3,4 мільярда, і кожен з акціонерів OneWeb та Eutelsat буде володіти половиною об’єднаної компанії.

Eutelsat має флот із 36 супутників на геостаціонарній орбіті. Вони будуть поєднані з кластером супутників OneWeb на низькій навколоземній орбіті, які можуть забезпечити доступ до інтернету. Зараз OneWeb має 428 супутників на орбіті із запланованих 648 у мережі першого покоління.

OneWeb і Eutelsat очікують, що сукупний дохід у 2022-23 фінансовому році складе 1,2 мільярда євро. Голова Eutelsat Домінік Д’Іннін і генеральний директор Єва Бернеке залишаться на цих посадах в об’єднаній компанії. Інвестор OneWeb Суніл Бхарті Міттал стане співголовою.

Причиною злиття стала неспроможність OneWeb стати життєздатним конкурентом Starlink та Amazon Project Kuiper. У березні 2020 року компанія OneWeb подала заяву про банкрутство відповідно до розділу 11, коли шукала покупця. Уряд Великобританії та Bharti Global компанії Mittal заплатили по $500 мільйонів за частку 45% в OneWeb. На початку 2021 року компанія отримала додаткове фінансування для запуску сотень супутників.

Нещодавно OneWeb був змушений перенести запуск супутників через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Роскосмос заблокував запуск супутників OneWeb, оскільки російський уряд вимагав від Великобританії продати свою частку в OneWeb і хотів отримати гарантії, що супутники не будуть використовуватися у військових цілях. Зрештою OneWeb звернувся до свого конкурента SpaceX, щоб запустити решту супутників першого покоління.

Після очікуваного злиття Великобританія збереже «особливу частку» в OneWeb, а також ексклюзивні права на компанію. Вони надають уряду значний вплив на контроль національної безпеки в мережі та право вето на певні рішення, такі як розташування штаб-квартири OneWeb.