Материнська компанія Facebook та Instagram вперше зустрілась зі зменшенням заробітку. У четвер Meta оголосила про перше у своїй історії падіння доходів, спричинене зменшенням витрат на рекламу її користувачів і конкуренцією з TikTok. 

Проблеми компанії частково спільні для ринку. Попит на рекламу знижується через загальну економічну рецесію. Alphabet, материнська компанія Google, та Snap також помітили цю тенденцію. Зростання технологічних компаній сповільнилось. Однак Meta переживає й унікальні труднощі. 

До них можна віднести нещодавнє звільнення головної операційної директорки Шеріл Сандберг, яка побудувала масштабний рекламний бізнес компанії та посприяла її виходу в статус «суперєдинорога».

Падінню також посприяла зростаюча конкуренція з TikTok, зміни конфіденційності Apple, які заборонили додаткам збирати дані без згоди користувачів, та загальні негативні настрої щодо компанії. 

Нагадаємо, Meta випала з десятки найбільших компаній світу за ринковою вартістю. Після оприлюднення результатів за другий квартал виявилось, що компанія отримала на 36% менше прибутку, ніж минулого року. Це стало несподіванкою для аналітиків, які все ж очікували зростання. 

«Зменшення квартального доходу порівняно з минулим роком свідчить про те, наскільки швидко погіршився бізнес Meta. Ми прогнозували, що світові доходи Meta від реклами цього року зростуть на 12,4% до майже 130 мільярдів доларів. Зараз ми навряд чи досягнемо цієї цифри», – говорить аналітик Insider Intelligence.