Польський інститут вивчення природи прийняв рішення, що коти належать до чужорідних інвазивних видів. Це викликало суперечки серед суспільства, яке відмовляється визнавати думку науковців. 

До списку чужинців котів внесли ще на початку місяця. У відповідь на народне обурення інститут пояснив це тим, що коти погано впливають на дику природу Польщі (наприклад, птахів) і технічно є не місцевим видом. 

«Домашній кіт, felis catus, був одомашнений близько 10 000 років тому в колисці великих цивілізацій стародавнього Близького Сходу, що простягався від долини Нілу до південної Месопотамії. Тому, суто з наукової точки зору, в Європі, а отже, і в Польщі, його слід вважати чужорідним видом», – ідеться у дописі інституту.  

Пояснення, чому котів додали до списку з близько 1 800 немісцевих видів, раціональне – однак воно не задовольнило громадськість. У телешоу, де ветеринар обговорював рішення з біологом, навіть поцікавились, чи немає раптом людини у списку інвазійних видів. 

Інститут зауважив, що рішення не матиме тривожних наслідків для шанувальників котів. Хоча тварини є чужорідними й інвазивними, вони не несуть загрози для Польщі. 

«Положення закону щодо необхідності отримання дозволу або проведення реабілітаційних заходів, у тому числі знищення, ізоляції та контролю популяції, не поширюються на домашнього кота», – йдеться у дописі. 

Щоб зменшити негативний вплив котів на дику природу Польщі, власникам рекомендують хіба що обмежити час їх перебування на вулиці у період розмноження птахів.