Google залишає за собою право передавати до поліції записи з камер відеонагляду та відеодзвінків власного бренду Nest. Екстрено розкрити інформацію правоохоронцям можуть, навіть якщо ті не мають ордеру, повістки в суд або іншого юридичного рішення, яке змушує це робити. 

«Якщо ми маємо підстави вважати, що зможемо врятувати когось від смерті або серйозних ушкоджень, то можемо надати інформацію державному агентству, наприклад у разі загрози вибуху, стрілянини в школі, викрадення та для запобігання самогубствам і пошуку зниклих осіб», – йдеться в положеннях та умовах Google. 

Компанія зазначає, що сповістить користувачів, коли отримає запит від органів на їхню інформацію. Однак у деяких випадках Google може цього не робити. Наприклад, коли це юридично заборонено за умовами запиту або ситуація надто критична. 

«Ми можемо не робити цього в екстрених ситуаціях, як-от у разі загрози безпеці дитини або життю людини. Тоді ми надішлемо сповіщення, коли така екстрена ситуація завершиться», – йдеться в умовах. 

У інтерв’ю CNET представник Nest говорить, що наразі компанія жодного разу не надавала поліції даних користувачів. Вона не зобов’язана, проте може це робити.

«Якщо триває надзвичайна ситуація, де отримання даних Nest буде критичним для вирішення проблеми, ми, згідно з Умовами надання послуг, можемо надсилати ці дані владі», – говорить речник компанії.

Інший відомий бренд розумних дверних дзвінків Ring від Amazon також може передавати дані без ордеру та згоди користувача. На відміну від Google, вона вже надавала дані поліції у 11 випадках за 2022 рік.

«У кожному випадку Ring добросовісно встановлював, що існувала безпосередня загроза смерті або серйозного тілесного ушкодження особи, що вимагало негайного розкриття інформації», – зазначає віце-президент Amazon з громадської політики Брайан Хьюзман. 

Хоча Google та Amazon вважають за краще ділитися даними з поліцією, більшість інших виробників камер для розумних будинків цього не роблять. Компанії Arlo та Wyze не передають дані без ордера або іншого юридичного документа. Apple використовує наскрізне шифрування для HomeKit Secure Video, щоб навіть компанія не мала доступу до записів своїх користувачів.