Нескінченний малюнок це не щось нове і сучасне, подібні цифрові твори існують вже давно, але час від часу чергова робота знову «підриває» інтернет, як це сталося з зум-картиною французького художника Vaskange, яку він декілька днів тому виклав у свій Instagram а потім у Twitter.

Це дійсно круте відео, яке демонструє можливості сучасного цифрового арту, тож не дивно, що воно зібрало мільйони переглядів, мільйони лайків, сотні тисяч ретвітів і розійшлось по інших соціальних мережах та ресурсах.

Vaskange створив це відео за допомогою додатка Endless Paper від Epiphanie на iPad. Існує навіть ціла онлайн галерея подібних нескінченних зум-картин THE INFINITE GALLERY, де цікавинки можна знайти не лише на самих «полотнах», а навіть в оформленні та елементах галерейних залів. Оце ми розуміємо справжній пошук «великодніх яєць»!

Але, як ми вже зауважили, нескінченні картини з’явилися не вчора. Наприклад, робота митця Ніколаса Баумгартена The Zoomquilt датується ще 2004 роком і вона навіть існує у вигляді Live Wallpaper для Android та 10 годинного відео на Youtube. Нові версії картини Zoomquilt 2 та Arkadia Zoomquilt створені у 2007 та 2015 роках. Спочатку The Zoomquilt використовував Macromedia Flash, зараз перенесений на HTML 5.

Але і Баумгартен не був першим. Він своєю чергою надихався проєктом Gridcosm, який стартував ще у 1997 році й існував принаймні до 2021 року. Останній, 4500 шар, був завершений 4 вересня 2021 року.

На думку Ніколаса Баумгартена вперше нескінченний зум був реалізований у коротких анімаційних фільмах Cosmic Zoom (1968) Єви Заз та Powers of Ten (1977) Рея та Чарльза Іймсів. Обидві стрічки засновані на дитячій книжці Кеса Буке «Космічний погляд» (1957), яка стосується відносного розміру речей у Всесвіті.