Google, Microsoft, Meta та Amazon намагаються публічно скасувати високосну секунду – додаткову позначку, що синхронізує годинники з фактичним обертанням Землі. До технологічних гігантів долучилися уряди Франції та США. 

Високосну секунду запровадили у 1972 році. Відтоді її 27 разів додавали до міжнародного атомного часу, щоб він не відхилявся від сонячного часу внаслідок нерівномірного обертання Землі. Однак високосна секунда створює безліч проблем для комп’ютерів. Зрештою, за свідченням технологічних компаній, вона приносить більше незручностей, ніж користі, оскільки швидкість обертання Землі не сильно змінилася історично. 

«Ми передбачаємо, що якщо будемо дотримуватися міжнародного атомного часу без високосної секунди, все буде добре принаймні 2000 років. Можливо тоді нам буде потрібно розглянути корекцію», – говорить дослідник із Meta. 

Компанії підтримують дві ключові державні установи з відліку часу – Національний інститут стандартів і технології США та Міжнародне бюро мір і ваг у Франції. Підтримка цих інституцій критично важлива, оскільки в кінцевому підсумку не технологічні компанії, а уряди й науковці відповідають за світовий годинник. 

Високосна секунда вже спричинила масовий збій Reddit у 2012 році, а також проблеми у Mozilla, LinkedIn та інших сервісах. У 2017 році збій у Cloudfare призвів до вимкнення частки серверів їх клієнтів. Щоб пом’якшити вплив високосної секунди, Google запровадив ідею додавати її не одразу, а за багато крихітних кроків упродовж дня.