Золото та мідь є життєво важливими для виробництва електроніки. Оскільки ці метали дуже цінні, їх видобуває багато нелегальних компаній. Схоже, що купувати таке золото не гребують навіть гіганти на кшталт Google. 

Повідомляється, що Apple, Google, Microsoft та Amazon купували золото з нелегальних шахт, розміщених на землях корінного населення Бразилії у тропічних лісах Амазонки. Золото використовували для смартфонів і комп’ютерів Apple та Microsoft, а також для серверів Google та Amazon. 

Автори повідомлення про нелегальний видобуток ознайомились із документами, які підтверджують, що компанії купували золото на заводах Chimet і Marsam між 2020 і 2021 роками. Поліція Бразилії розслідувала обидва заводи за незаконний видобуток природних ресурсів, а також звинувачувала їх у екологічній шкоді.

Видобуток природних ресурсів на землях корінного населення у Бразилії заборонено, однак кілька нелегальних компаній все одно на це йдуть. Незаконний видобуток допомагає фінансувати організовану злочинність у країні, через що кількість нападів на корінні народи за останні роки зросла. 

Обидві компанії, що потрапили під звинувачення, сертифіковані у Європі та США. Наразі уряд США відмовився коментувати ситуацію, а Лондонський ринок дорогоцінних металів заявив, що переглядає сертифікацію Chimet і Marsam. 

З чотирьох технологічних гігантів ситуацію прокоментували тільки в Apple. Компанія заявила, що дотримується високих стандартів у встановленні партнерських відносин і піклується про захист довкілля. 

«Apple працює над захистом навколишнього середовища та збереженням добробуту мільйонів людей, яких торкається наш ланцюжок поставок: від рівня видобутку до фабрик, де збираються продукти», – зазначили у компанії.