У США вперше встановили мозковий імплант пацієнту з бічним аміотрофічним склерозом, повідомив Bloomberg. Пристрій довжиною у майже 4 см, що складається з дротів і електродів, розмістили у судині головного мозку. Науковці сподіваються, що пацієнт, який втратив здатність писати та говорити, зможе користуватися інтернетом і спілкуватися за допомогою текстових повідомлень. Імплант переводитиме його думки у команди, які надсилатимуться на комп’ютер. 

Нейроінтерфейс розробив стартап Synchron. Його розробки вже імплантували чотирьом пацієнтам в Австралії, які не відчули побічних ефектів і змогли спілкуватися через WhatsApp, а також робити онлайн-покупки. У США така процедура була першою. Synchron вдалось випередити конкурентів – в тому числі компанію Ілона Маска Neuralink.

Особливість імплантів Synchron у тому, що для їх встановлення у мозок не потрібно розрізати череп і пошкоджувати тканини. Лікар робить розріз на шиї пацієнта і подає стентрод – порожнисту циліндричну дротяну сітку – за допомогою катетера через яремну вену до судини у моторній корі. Коли катетер прибирають, стентрод розгортається і починає зрощуватись із зовнішніми краями судини. Весь процес триває кілька хвилин. 

Згодом стентрод за допомогою дроту з’єднують із комп’ютерним пристроєм, імплантованим у грудну клітку пацієнта. Для цього хірург створює під шкірою тунель для дроту і кишеню для пристрою, подібно до того, як це роблять під час встановлення кардіостимулятора. Стентрод зчитує сигнали мозку, а пристрій підсилює їх і передає на комп’ютер або смартфон через Bluetooth. 

Стентрод використовує 16 електродів для моніторингу мозкової активності. З часом його ефективність збільшується, оскільки пристрій проникає глибше у судину та наближається до нейронів. 

Пацієнт зі США вирішив залишитися анонімним, поки не відчує переваги і недоліки імпланту. Лікарі та дослідники вважають, що пристрій має значний потенціал, оскільки може використовуватись пацієнтом вдома без постійного нагляду лікарів.