Телеграм-спільнота UA War Infographics, волонтерський проєкт, який з’явився з початком гарячої фази російсько-української війни, підготувала інфографіку про зростання частки української мови в соціальних мережах. Джерело даних – Центр контент аналізу. Наведені дані є приблизною оцінкою використання української і російської мов в українському сегменті соціальних мереж в червні 2022 року.

Було підраховано частоту вживання в кожній соціальній мережі пар слів (лексем), які мають відмінні корені в українській та російській мовах – крок-шаг, червень-июнь, цукор-сахар, гарбуз-тыква, лікарня-больница. Лексеми добиралися так, аби вони могли бути вживаними різними категоріями людей, а не лише певними групами, до того ж з різних аспектів людського життя: харчування, побут, економіка домогосподарство, здоров’я тощо. Всього було проаналізовано 866 тис. дописів, які містили названі лексеми та були написані в період з 5 червня по 5 липня 2022 року користувачами, що вказали у профілі Україну своїм місцем перебування. Так само визначалися й області, які, щоправда, вказані далеко не у всіх користувачів.

Виявилось, що найбільш україномовна соціальна мережа – Instagram, можливо тому, що більшість користувачів тут переважно молоді люди, які навчалися вже за часів Незалежності та які добре володіють українською. 71,5% постів в українському Instagram написано державною мовою. На другому та третьому місці майже з однаковими результатами Facebook та Twitter – де 66,8% та 66,3% користувачів відповідно (насправді це майже у межах помилки) пишуть українською. У TikTok все погано – лише 33,8% постів мовою. А ось на Youtube справжній жах…

Українська мова у соцмережах. Червень 2022 р.

Після початку гарячої фази війни частка користувачів, які свідомо перейшли на мову суттєво зросла. З 16% відсотків у жовтні 2020 року до 37% у червні 2022 року. Це якщо говорити про усі пости, включаючи пости компаній та бізнесів, в усіх соцмережах. Якщо рахувати пости лише приватних осіб, ситуація ще краща – 15% у жовтні 2020 року проти 45% у червні 2022 року. Майже половина українців перейшла на українську хоча б у соціальних мережах. Звучить трохи дико, тому що ця цифра насправді має бути не менш ніж 90-95%, але маємо, що маємо.

Українська мова у соцмережах. Червень 2022 р.

Але розподіл по областях вносить трохи ясності у це питання. Річ у тому, що рахувалися також пости, написані з тимчасово окупованих територій, з Криму, частини Донецької та Луганської областей. А там зараз просто небезпечно для життя писати українською. Проте, 1% постів з Криму, 3% постів з Донецької та 5% постів з Луганської областей все ще українською мовою. Пишаємось цими людьми.

Українська мова у соцмережах. Червень 2022 р.

Насправді відсоток людей, які перейшли на мову у східних та південних областях, дуже тішить. Херсонська область – 58%, Миколаївська – 45%, Запорізька – 35%, Дніпропетровська – 45%, Харківська – 42%. На цьому фоні лише Одеська область виглядає як біла ворона – лише 27% постів українською.

Але, здається, це лише початок, тому що лагідна українізація, це така річ… чим більше людей навкруги пише та говорить українською, тим більше це спонукає і інших переходити на українську. Перевірено на власному оточенні у соціальних мережах. За два останні роки усі мої друзі майже припинили вживати російську в Інтернеті. Те ж саме, але трохи повільніше, відбувається й у побутовому спілкуванні.

Тож, не хвилюйтеся, все буде Україна!