Навіть шахи можуть бути небезпечним видом спорту, якщо це в росії. Під час турніру Moscow Chess Open робот, який «працював» опонентом для учасників, зламав палець 7-річному гравцю. 

Інцидент відбувся минулого тижня. На відео з турніру видно, що робот – звичайна промислова роборука, яку налаштували рухати фігури на трьох шахових дошках одночасно. 

«Робот зламав палець дитині – це, звісно, погано. Робот був нами орендований, його багато де виставляли, зі спеціалістами. Очевидно, оператори недогледіли. Дитина зробила хід і після цього слід було дати час на відповідь робота, однак хлопчик діяв надто швидко, робот схопив його. Ми не маємо стосунку до робота», – прокоментував ситуацію президент федерації шахів Сергій Лазарєв. 

Незрозуміло, чому фахівці, які надали робота, завчасно не вжили заходів для безпеки гравців. Такі інциденти є передбачуваними, коли інженери роботів не розробляють належним чином протоколи безпеки для взаємодії роботів з людьми.

У більшості промислових середовищ роботи працюють незалежно від людей. Вони рухаються заданими шляхами у встановлений час і не мають датчиків для розпізнавання людей поруч. Тобто якщо хтось стане на шляху робота, робот про це не дізнається. Це стало причиною багатьох смертельних випадків за участі роботів на виробництві. 

Схоже, що робота для шахового турніру в москві запрограмували розпізнавати і рухати шахові фігурки, але не додали можливість реагувати на людську руку у зоні гри. 

«Існують певні правила безпеки і дитина, очевидно, їх порушила. Коли він зробив цей рух, він не зрозумів, що має спершу почекати», – прокоментував інцидент віце-президент російської федерації шахів. 

Однак схоже, що в цій ситуації правила порушили розробники, створивши робота, який може завдати людині шкоди. Кілька базових функцій могли попередити інцидент. Наприклад, можна було встановити згори камеру та знерухомлювати робота щоразу, як сторонній об’єкт потрапляє у її поле зору. Або обмежити силу роборуки, щоб вона не могла зашкодити. 

За словами Лазарєва, наступного дня дитина грала знову в гіпсі. Операторам робота «доведеться подумати» над тим, як зробити робота безпечнішим, щоб ситуація не повторилась.