У Північному морі може з’явитися незвична електростанція – сонячні панелі, які ковзатимуть по хвилях, наче надувні килимки. Пілотний проєкт під назвою Merganser має профінансувати німецька енергетична компанія RWE. Про це повідомляє CNBC.

Панелі встановлять у водах Бельгії. Загалом вони матимуть потужність 0.5 МВт. Відомо, що Merganser стане першим пілотним проєктом голландсько-норвезької компанії SolarDuck.

Пілотний проєкт допоможе дослідити технологію, яку RWE планує комерціалізувати вже наступного року. У довгостроковій перспективі технологію використають у більшому демонстраційному проєкті на морській вітроелектростанції Hollandse Kust West.

«Інтеграція сонячної енергетики у наводну вітроелектростанцію є більш ефективним використанням океанічної поверхні для виробництва енергії», – говорять у RWE.

Сонячні панелі на воді: у Північному морі розробляють новий проєкт зеленої енергетики
Плавучі сонячні панелі, які розробляє SolarDuck

Ідея поєднувати вітрову і сонячну енергетику не нова. Вітроелектростанція Hollandse Kust, яку також розташують у Північному морі, планує розгорнути плавучу сонячну технологію. 

Португальська енергетична компанія EDP цього місяця вже відкрила плавучий сонячний парк. Він має потужність 5 МВт і складається з 12 000 панелей. EDP продовжить інвестувати у гібридизацію, оскільки це дає можливість виробляти дешевшу енергію та заощаджувати ресурси.