«Адольф Сітлер», «Вінні-Пух» та «КоронаСі» є одними з сотень прізвиськ для лідера Китаю Сі Цзіньпіна, які заборонені у китайській соціальній мережі Xiaohongshu («Сяохуншу»), що схожа на Instagram, пише Vice.

Скануючи інтернет на наявність мемів, сатиричних відео та негативних коментарів про президента Китаю, модератори контенту Xiaohongshu протягом двох місяців 2020 року виявили 564 слова та терміна, пов’язаних з Сі, та у якості запобіжного засобу видалили їх з платформи.

Цю інформацію вдалося отримати зі 143-сторінкового звіту, який був передбачений для внутрішнього використання Xiaohongshu, але потрапив до рук журналістів. З нього виходить, що соціальна мережа не просто стежить за вмістом, але також активно відстежує новини та розробляє стратегії, щоб запобігти поширенню потенційно чутливих тем.

Це підкреслює, на які крайні зусилля йдуть китайські соціальні медіа, щоб контролювати громадську думку та бути на крок попереду дискурсу.

Файл містить «щоденники суспільних настроїв» за два тижні травня 2020 року, тоді модератори вмісту відмічали новини, які потенційно можуть отримати популярність, і вручну визначали ключові слова для заборони, щоб апарат цензури соціальної мережі міг ефективніше перевіряти пов’язаний вміст.

«Я ніколи не чув про таке, коли працював у Weibo у 2011 році. Ми лише виконували накази та видаляли відповідні речі, замість того, щоб робити прогнози на основі делікатних тем», — сказав Ерік Лю, колишній модератор контенту. Зараз Лю є аналітиком американського новинного сайту China Digital Times, який отримав документ з групи в Telegram.

Vice не зміг незалежно перевірити документ. В Xiaohongshu не відповіли на запит про коментар.

Попри те, що соцмережа Xiaohongshu в першу чергу присвячена стилю життя та подорожам, її модератори повинні стежити за новинними подіями, включаючи стихійні лиха, інциденти, пов’язані зі здоров’ям і безпекою, протести та страйки, маркетингові скандали, а також важливі політичні події. Як показали щоденники, модератори щодня повідомляли в середньому про 30 подій і отримували конкретні інструкції щодо реакції на них.