В Україні прийняли закон, який дозволить фрілансерам оформлюватись на роботу офіційно. За законопроєкт №5161, який унормовує фріланс як форму трудових відносин, парламент проголосував 18 липня 2022 року. 

Найголовніше, що змінює закон у часто неофіційних відносинах фрілансера і замовника – додає нову форму договору, повідомляє AIN. Договір з нефіксованим робочим часом дозволяє співробітнику виконувати роботу лише тоді, коли її надає законодавець, не гарантуючи, що роботу надаватимуть постійно. 

За умовами договору працівники будуть отримувати оплату за фактично відпрацьований час. Роботодавці не зможуть завадити їм працювати на інші компанії за іншим трудовим договором. Однак роботодавець зможе мати не більше 10% договорів з нефіксованим робочим часом від усіх трудових угод, які він уклав. 

Наразі фрілансери часто працюють у якості підприємців, укладаючи з роботодавцями цивільно-правовий договір. Особливо така практика поширена в IT. Водночас ФОП не дає соціальних гарантій, які має офіційно влаштований найманий працівник: відпусток, лікарняних тощо. За новим договором фрілансери зможуть користуватися усіма правами та гарантіями, які надає Кодекс законів про працю. 

Законопроєкт про фріланс прийняли у другому читанні. Зараз він перебуває на підписі у голови Верховної Ради. Закон набуде чинності після підпису Президентом і публікації в офіційних джерелах.