Qulacomm є одним із лідерів на ринку процесорів для смартфонів зі своїми чипами Snapdragon, проте те саме складно сказати про розумні годинники. З 2020 року компанія пропонувала виробникам 12-нанометрову платформу Snapdragon 4100, яка зараз вже не може конкурувати з рішеннями від Samsung та Apple. Для прикладу, чип Exynos W920 у Galaxy Watch4 виготовлений по 5 нм техпроцесу, а S7 в Apple Watch 7 – по 7 нм. Тому в Qulacomm нарешті представили для них конкурента – виготовлені по 4-нанометровому техпроцесу процесори Snapdragon W5+ та W5.

Як вже зрозуміло, Qulacomm відмовляється від бренду Wear, натомість переводячи лінійку чипів під бренд Snapdragon. Тепер вона буде складатися з двох рішень: Snapdragon W5+ для преміальних розумних годинників та W5 для простіших пристроїв, таких як фітнес-трекери, дитячі годинники та корпоративні браслети. Як зауважив глобальний керівник Qualcomm із наручних розумних пристроїв, Панкаджа Кедіа, обидва чипи розроблялися з нуля та не мають нічого спільного з рішеннями для смартфонів.

Найцікавішим для розумних годинників майбутнього, безсумнівно, є Snapdragon W5+ з 4 нм процесором та 22 нм співпроцесором, який передбачений для виконання окремих завдань, таких як відтворення аудіо, виявлення ключових слів для віртуальних асистентів та передачі сповіщень через Bluetooth 5.3. Окрім того, співпроцесор бере на себе частину функцій відстеження здоров’я, включно з моніторингом сну та частоти серцевих скорочень.

Процесор Snapdragon W5+ від Qulacomm має пришвидшити розумні годинники

По суті, основний процесор в Snapdragon W5+ використовується лише для таких інтерактивних функцій, як дзвінки, зображення 3D-циферблатів та анімацій, а також GPS-навігація.

За даними Qualcomm перехід на менших технологічний процес та використання співпроцесора, забезпечує на 50% вищу автономність, у два рази збільшену швидкість роботи та 30% менший розмір платформи, якщо порівнювати з Wear 4100.

За словами Панкаджа Кедіа, у деяких випадках Snapdragon W5+ може забезпечити декілька днів автономної роботи — для Wear OS це гарний показник, адже, як ми знаємо, операційна система Google доволі вибаглива. Тут можна згадати зменшення часу роботи в Galaxy Watch4 у порівнянні з Watch3, які працюють на Tizen.

Кедіа також зазначив, що Bluetooth-годинники з постійно включеним дисплеєм і акумулятором місткістю 300 мАгод отримають додатково приблизно 15 годин автономної роботи. Але ці цифри базуються на власному внутрішньому дослідженні Qualcomm.

Щоб перевірити всі твердження компанії цього разу не доведеться довго чекати, в розробці вже знаходяться 25 розумних годинників на Snapdragon W5+ та W5. Першими свої моделі випустять OPPO та Mobvoi. Модель OPPO Watch 3 з Snapdragon W5 має бути представлена вже у серпні, а TicWatch з W5+ від Mobvoi цієї осені.