У жовтні минулого року Facebook змінив назву на Meta, заявивши про бажання бути лідером у створенні метавсесвіту. Проте тільки зараз виявилось, що перейменуванням технологічний гігант привласнив назву іншої компанії Meta, яка існувала вже давно. 

Ні, мова зараз не про українську Meta.ua, яка теж за бажання могла б позиватися до Цукерберга. Захистити своє право на торгову марку вирішив інший (порівняно) невеликий бізнес. 

Meta може бути тільки одна: компанія з назвою «Meta» позивається до власника Facebook через порушення торгової марки

На колишній Facebook подала в суд компанія META (або Meta.is), яка поєднує мистецтво з імерсивними технологіями та створює інсталяції з VR, AR, відео та музикою для міжнародних фестивалів. Зараз компанія стверджує, що перейменування Facebook порушило усталений бренд META.

«28 жовтня 2021 Facebook захопив нашу торгову марку і назву META, яку ми потом, кров’ю і сльозами будували більше 12 років. … Сьогодні, коли вісім місяців спроб домовитися з Facebook виявились марними, ми не маємо жодного вибору, окрім як подати на них позов», – йдеться у зверненні на сайті компанії.  

Facebook звинувачують у відвертій спробі захопити інтелектуальну власність і користуватися нею в тому самому просторі, де META працює вже понад десять років. Позивач невдоволений тим, що тепер їх компанію можуть асоціювати з колишнім Facebook, який своєю чергою пов’язаний з численними скандалами. 

«META більше не може надавати товари і послуги під торговою маркою META, оскільки споживачі, ймовірно, помилково вважатимуть, що товари і послуги META походять від Facebook, і що META пов’язана з токсичністю, яка нерозривно йде поруч з Facebook», – говорять у компанії позивача. 

META має дійсну торгову марку, однак може зазнати важкої битви в суді. Facebook уже зробив багато заявок на торгові марки для своїх сервісів після того, як нова назва стала офіційною. У Meta (Facebook) позов поки не прокоментували.