Смертельний родич вірусу Еболи виявили в Африці. ВООЗ оголосила про спалах вірусу Марбург – він з’явився у Гані вперше в історії цієї країни. 

Захворювання виявили у двох непов’язаних між собою пацієнтів з південного регіону Гани. Вони мали симптоми діареї, гарячки, нудоти та блювоти. Обидва чоловіки віком 26 та 51 рік померли невдовзі після звернення до лікарні. 

Хворі потрапили до лікарні у кінці червня. ВООЗ відстежило осіб, які контактували з пацієнтами, в тому числі медпрацівників і жителів громади. Усі вони перебувають під наглядом. 

«Органи охорони здоров’я відреагували швидко, розпочавши підготовку до можливого спалаху. Це добре, оскільки без негайних і рішучих дій Марбург може легко вийти з-під контролю», – говорить регіональний директор ВООЗ у Африці.

Вірус Марбург є високоінфекційним і викликає геморагічну гарячку. Раніше його відносили до того ж роду, що й вірус Ебола. Вперше вірус виявили у 1967 році в Німеччині у місті Марбург, через що збудник хвороби отримав свою назву. Хвороба є зоонозною, тобто передалась людям від тварин. За даними ВООЗ, вірус Марбург походить від фруктових кажанів. 

Раніше вірус Марбург реєстрували в інших африканських країнах: Анголі, Демократичній Республіці Конго, Кенії, Південній Африці та Уганді. Тоді рівень смертності коливався від 24% до 88% залежно від штаму вірусу та якості лікування.