NASA співпрацює з комерційними компаніями, які можуть доставляти на Місяць її вантажі. У межах цієї ініціативи компанія Astrobotic Technology мала відправити на поверхню супутника місяцехід VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover). Доставка мала відбутись у листопаді 2023 року, однак зараз її відклали на рік – до листопада 2024. 

VIPER мав прибути на Південний полюс Місяця для пошуку на поверхні льоду та інших потенційних ресурсів. На основі вимірювань ровера науковці зможуть краще зрозуміти походження та поширення води на супутнику. Також це допоможе визначити, як можна буде зібрати ресурси Місяця для подальшого освоєння космосу людьми. 

Для доставки ровера NASA уклали контракт з приватною американською компанією. Нещодавно агенція попросила команди Astrobotic і VIPER перепланувати відправку місяцехода. Таке рішення прийняли через вимогу NASA провести додаткові випробування місячного посадкового модулю Griffin, який має доставити VIPER на поверхню супутника. 

Додаткові випробування мають знизити ризик доставки ровера. На них NASA виділило додаткові $67,8 мільйона, тож загалом Astrobotic Technology отримає $320,4 за всю місію. Приватна компанія співпрацює з NASA у межах ініціативи Commercial Lunar Payload Services (CLPS), яка дозволить залучати комерційних перевізників для швидкої доставки вантажів на Місяць. 

«NASA доручило американським компаніям дуже складний технологічний подвиг – успішно досягти Місяця та працювати на його поверхні. VIPER — найбільший і найдосконаліший науковий вантаж NASA, який буде доставлено на Місяць через CLPS,  і ми запровадили розширене тестування посадкового модуля для цієї конкретної доставки», – говорять у космічній агенції.

CLPS – ключова частина планів NASA із дослідження Місяця. Науково-технічні вантажі, відправлені на поверхню супутника, допоможуть закласти основу для місій за участі астронавтів на Місяці та навколо нього.