Активісти та юристи, які намагаються використовувати популярний сервіс з короткими відео TikTok для збору доказів воєнних злочинів в Україні, оприлюднили звіт, в якому зазначають, що зіштовхнулися з тим, що від платформи складно отримати дані.

На TikTok викладають багато відео від російських солдатів, а також від цивільних осіб, що перебувають в зоні бойових дій, і вони потенційно можуть бути використані як докази у розслідуванні воєнних злочинів і судовому переслідуванні, повідомляє Financial Times.

Проте TikTok, який належить пекінській компанії ByteDance, видаляє майже 90% таких відео, і робить це настільки швидко, що їх майже ніхто не бачить.

«Як слідчі вимагатимуть інформацію, якщо вони не знають, що вона колись існувала?» – каже адвокат з міжнародних кримінальних справ Ракель Васкес Льоренте – «Це може мати катастрофічні наслідки для правосуддя щодо порушень прав людини».

Незалежні некомерційні організації часто допомагають розслідуванням, збираючи дописи в соціальних мережах, проте вони не мають законних повноважень вимагати від TikTok передачі даних.

«У нас є політика збереження даних, пов’язана з війною в Україні, і ми готові відповідати на запити [Міжнародного кримінального суду] або інших відповідних правоохоронних органів відповідно до наших загальнодоступних Основних принципів правоохоронної діяльності, які відповідають міжнародним правовим нормам», – заявив представник TikTok.

Але керівник аналізу даних Міжнародного кримінального суду Девід Хасман сказав Financial Times, що китайська власність TikTok ускладнює розслідування суду, що базується в Нідерландах, який розслідує справи про воєнні злочини та геноцид по всьому світу.

«Спосіб, у який TikTok зберігає дані, значно відрізняється, і де вони зберігають свої дані, у яких країнах, очевидно, також сильно відрізняються», — сказав Хасман. «Я б сказав, що це, мабуть, одна з найбільших проблем».

Збирати дані з TikTok складніше, ніж з Twitter чи Facebook, додав Хасман.

TikTok відхилив коментарі Хасмана, заявивши, що не отримував жодних запитів на дані від Міжнародного кримінального суду. У TikTok також заявили, що задовольнили запити українських правоохоронних органів.

Діа Кайялі, заступник директора некомерційної організації Mnemonic, яка збирає цифрові докази порушень прав людини, також висловлює занепокоєння щодо даних TikTok, які зберігаються в Китаї.

«Є багато підозр щодо взаємодії з TikTok через його походження, і я вважаю, що це справедливо», — каже Кайялі. «У мене є занепокоєння з приводу безпеки тамтешніх даних, і не зовсім зрозуміло, звідки береться інтерес і вплив на компанію… Особливо непокоїть те, що Китай може мати прямий доступ до цих даних».

Як повідомляється, на початку цього року Кайялі з колегами зустрічалися з TikTok, щоб обговорити занепокоєння щодо доказів воєнних злочинів, але не отримали жодних «подальших дій».

«Це дуже засмучує», – зазначає Кайялі. «Процеси TikTok просто не розроблені, і вони з цим не розібралися».