Про це пише Мілітарний з посиланням на допис посла України в США Оксани Маркарової. Поки що мова лише про проєкт бюджету, який обговорюють Палата представників та Сенат США, але є підстави вважати, що ця стаття залишиться і в фінальному варіанті бюджету.

І Палата представників, і Сенат США пропонують суттєво збільшити військовий бюджет, навіть в порівнянні з проєктом, який запропонувала адміністрація президента Джо Байдена. Якщо в проєкті президентської команди на військові витрати було закладено $773 млрд, то Палата представників вимагає збільшити цю суму на $37 млрд, а Сенат США навіть більше – на $45 млрд. Одна зі статей, які саме і були додані у результаті цих правок, стосується програми навчання українських пілотів та наземного персоналу для ознайомлення з американськими бойовими літаками. Тобто, можна сподіватися, що літаки нам все ж таки дадуть, хоча б у наступному році.

Крім того, в проєкті є розділ щодо Ініціативи стосовно забезпечення безпеки України (Ukraine Security Assistance Initiative, USAI), у рамках якої буде виділено ще $1 млрд. Наголосимо, що ці окремі гроші, що виділяються незалежно від коштів у рамках президентської ініціативи (ті, з яких фінансується постачання зброї зараз) та майбутнього ленд-лізу, що має запрацювати лише наприкінці літа чи восени.

У військовий бюджет США на 2023 рік закладено $100 млн на тренування українських пілотів

Наразі Палата представників та Сенат США мають обговорити обидва проєкти бюджету і створити узгоджену версію, яка вже надійде на підпис президенту Джо Байдену.

Цікаво, що за попередніми планами, бюджет оборонного відомства США на 2023 рік мав складати лише $737 млрд (бюджет на 2022 р. взагалі дорівнював $722 млрд), але російське вторгнення в Україну внесло в нього суттєві корективи.

Взагалі-то оборонний бюджет США вже багато років, точніше, десятиліть є найбільшим у світі й складає більш ніж третину глобальних військових витрат. На другому місці Китай – 14% від загальносвітових витрат. Потім йдуть Індія та Велика Британія. Росія лише на п’ятому місці – її військовий бюджет в 10 разів менший за американський.

Оборонний бюджет України на 2021 р. складав лише 121,7 млрд гривень (близько $4,9 млрд), тобто він на порядок менше, ніж військові витрати РФ, і на два порядки нижче, ніж у США.