Компанія Samsung оголосила про створення першої в галузі 16-гігабітної (Гбіт) графічної пам’яті DRAM 6 (GDDR6) зі швидкістю обробки 24 гігабіт на секунду (Гбіт/с). Вона розроблена за технологією третього покоління 10-нанометрового класу (1z)1 від Samsung із використанням екстремального ультрафіолетового випромінювання (EUV). Нова пам’ять розроблена для значного покращення графічної продуктивності для відеокарт наступного покоління, ноутбуків, ігрових консолей, а також програм на основі штучного інтелекту та високопродуктивних обчислювальних систем (HPC).

«Вибух даних, який зараз керується штучним інтелектом і метавсесвітом, викликає потребу в більших графічних можливостях, які можуть обробляти масивні набори даних одночасно з надзвичайно високою швидкістю», — заявив Деніел Лі, виконавчий віцепрезидент групи планування продуктів пам’яті в Samsung. «З нашою першою в галузі 24 Гбіт/с GDDR6, яка тепер проходить вибірку, ми з нетерпінням чекаємо перевірки графічної DRAM на платформах GPU наступного покоління, щоб вчасно вивести її на ринок та задовольнити натиск нового попиту».

Завдяки інноваційній схемотехніці та високоякісному ізоляційному матеріалу (High-K Metal Gate; HKMG), який мінімізує витік струму, 24 Гбіт/с GDDR6 від Samsung забезпечить на 30% вищу швидкість у порівнянні з попередніми розробками з 18 Гбіт/с. У разі інтеграції в графічну карту преміумкласу GDDR6 DRAM може передавати до 1,1 терабайта (ТБ) даних або близько 275 фільмів у форматі Full HD лише за одну секунду.

Розроблена для повної відповідності специфікаціям JEDEC, пам’ять Samsung GDDR6 DRAM буде сумісна з усіма конструкціями графічних процесорів, сприяючи широкому застосуванню на ринку.

Нова лінійка пам’яті Samsung GDDR6 також матиме опції з низьким енергоспоживанням, які допоможуть збільшити автономність ноутбуків. Використовуючи технологію динамічної комутації напруги (DVS), яка регулює робочу напругу залежно від вимог до продуктивності, Samsung надасть версії 20 Гбіт/с і 16 Гбіт/с із приблизно на 20% вищою енергоефективністю при 1,1 В у порівнянні з галузевим стандартом 1,35 В GDDR6.

Графічна пам’ять DRAM все частіше використовується не тільки в ПК, ноутбуках та ігрових консолях, але й в інших завданнях, що інтенсивно працюють із графікою, наприклад в HPC, системах автономного водіння та електромобілях. Для цих галузей GDDR6 зможе забезпечити безперебійне відтворення відео 4K і 8K, одночасно підтримуючи вимогливі навантаження для роботи штучного інтелекту.