На згадку про «талановитого» керівника радянської російської космічної галузі Дмітрія Рогозіна, який талановито просрав пропив протвітив усі полімери, подивімося, хто зараз насправді домінує у космосі. А допоможе нам в цьому інфографіка від сайту Visual Capitalist.

З початку космічної ери людство відправило у ближній космос, тобто на різноманітні навколоземні орбіти, десь 11 000 рукотворних об’єктів. Так склалось, що в часи Холодної війни більше супутників запускав СРСР і були вони переважно військового призначення. За рахунок цього не дуже надійного і дуже обмеженого з точки зору функціональності металобрухту СРСР домінував і за кількістю космічних запусків і за кількістю об’єктів (нехай і геть мертвих) у навколоземному просторі не лише усі 1970-80-ті роки, а по інерції й 1990-ті й навіть 2000-2010 рр.

Ситуація змінилася у 2014 р. По-перше, розпочалися регулярні польоти багаторазових SpaceX Falcon 9 Ілона Маска, а по-друге, саме тоді Росія стала токсичною, тому кількість замовників на російські ракети впала, а благодатні санкції почали свій повільний, але руйнівний вплив на російський космос. У 2018 р. до руйнування російської космічної галузі долучився «талановитий керівник» та любитель батутів Дмітрій Рогозін, який до того допомагав розкрадати військово-промисловий комплекс РФ, за що йому окрема подяка. Кількість запусків російських ракет стала стрімко падати, у той час, як Falcon 9 за один старт виводили на орбіту десятки малих супутників.

Космічні перегони 2.0: переможці та переможені (пам’яті Рогозіна)

Станом на кінець 2021 року на навколоземній орбіті знаходяться 4 852 працюючих супутники, 2 944 з яких, тобто більш ніж 60%, належать США. З майже 3 000 американських супутників: 2 516 – це комерційні апарати різних компаній, 230 мають військове призначення, 168 належать уряду, і ще 30 – різним громадським організаціям.

Якщо рахувати усі об’єкти, запущені в космос з 1957 р., то починаючи з 2019 р. перше місце тут посідає США – 5 534 супутники, друге СРСР/Росія – 3 611 об’єкт. Третє – Китай. Враховуючи плани КНР розгорнути до 2026 р. угруповання з 13 000 навігаційних та комунікаційних супутників, дуже скоро вони посунуть Росію ще нижче.

Щодо космічного сміття, то згідно зі звітом NASA мова йде про 27 000 фрагментів, за якими слідкує так звана Space Surveillance Network (SSN) Міністерства оборони США. Зрозуміло, що більше інших насмітили у ближньому космосі росіяни, як неробочими старими супутниками, так і випробуваннями космічної зброї.

Космічні перегони 2.0: переможці та переможені (пам’яті Рогозіна)

Якщо вам чомусь здається, що Росія ще може відігратися (ні), то лише подивіться на статистику космічних запусків першої половини 2022 року: США – 45 запусків (43 вдалих); Китай – 23 запуски (22 вдалих); Росія – 10 запусків (умовно 10 вдалих, хоч насправді тільки 9). Лише SpaceX провів 30 запусків (усі 30 вдалих), втричі більше, ніж «велика космічна держава».

Ба більше, нещодавно Росія оголосила про згортання майже усієї наукової космічної програми. Російський космос, точніше те, що від нього залишилось, буде слугувати лише військовим. Ну як слугувати… спроби Росії обхідними шляхами купити космічні знімки території України у західних компаній свідчать про те, що з супутниками спостереження у росіян все теж дуже погано.

Ми не знаємо, хто переможе у космічних перегонах 2.0 – США, або Китай, але точно знаємо, хто вже програв – Росія. І якщо ви вважаєте, що з відставкою Дмітрія Рогозіна справи у «Роскосмоса» підуть краще… то звернемо вашу увагу, що його наступник, Юрій Борисов, у 2012-2018 роках обіймав посаду заступника міністра оборони РФ, а з 2018 р. замінив Рогозіна у справі розкрадання ВПК Росії. Тобто усі ті «аналоговнетные» російські вундервафлі, які загубилися по дорозі на війну – це його заслуга.

Російський космос чекає лише занепад та забуття. Сподіваємось, як і усю російську федерацію.