Китаянка роками підробляла російську історію на Вікіпедії

Історію росії змінює не лише пропаганда, а й «волонтери» в інших країнах. Китайська домогосподарка, вдаючи з себе науковця, роками створювала фальшиві дописи на китайській Вікіпедії про російську середньовічну історію. Про це повідомляє Vice.

Під псевдонімом Zhemao жінка з 2019 року написала 206 статей, у яких майстерно поєднувала факти з вигадкою і лишалась непоміченою. Вона вигадала вигадані держави, битви та аристократів, що зрештою стало однією з найбільших містифікацій на платформі. 

Шахрайство викрив минулого місяця китайський письменник Іфань. Він шукав на ресурсі книгу і натрапив на статтю про срібну шахту Кашин. У статті досить детально описувалась історія відкриття шахти російськими селянами 1344 року, її розвиток, геологічний склад ґрунту, структура шахти та навіть процес перероблювання. 

Іфань подумав, що знайшов цікавий матеріал для своєї книги. Перші підозри з’явились, коли історію про шахту переглянули російськомовні та коли серед посилань не виявилось сторінок або версій книг, які цитувала авторка. У російських історичних джерелах також не виявилось записів про давні конфлікти між слов’янськими державами, про які Zhemao писала розлогі статті. 

«Її записи виглядали вичерпними, з належними цитатами, але деякі (джерела) були вигаданими, а інші мали номери сторінок, які не збігалися», — говорить письменник. 

Перевірка редакторами та добровольцями виявила, що авторка зробила внески до майже 300 статей. Один з найдовших фальшивих матеріалів за довжиною майже дорівнював «Великому Гетсбі» та містив карту, яку теж склала авторка. Інший матеріал виявився настільки правдоподібним, що його переклали іншими мовами – в тому числі англійською та російською. 

«Під час перегляду нового контенту ми лише перевіряємо, чи не є він відвертим плагіатом і чи має він належні джерела. Вона дуже добре розуміла формат Вікіпедії та надала джерела, які було складно перевірити», – говорить один з редакторів-волонтерів Вікіпедії. 

Zhemao підробила не тільки статті, а й свою особистість. Вона називалась дочкою китайського дипломата, яка вийшла заміж за росіянина та має ступінь доктора всесвітньої історії в Московському державному університеті. Нещодавно вона навіть опублікувала петицію, яку нібито підписав її чоловік проти російського вторгнення в Україну. Також авторка мала принаймні чотири альтернативні акаунти, що створювали ілюзію підтримки. 

«Я думав, що вона рідкісний талант, оскільки на сайті бракувало письменників, обізнаних із середньовічною росією, — говорить Ерік Лю, який працює з Вікіпедією з 2015 року. На початку цього року він нагородив Zhemao зіркою Вікіпедії, щоб подякувати за її внесок. 

У якості покарання акаунт Zhemao та пов’язані з ним облікові записи назавжди заблокували. Більшість її статей видалили, інші досі перевіряють. Про особистість авторки стало відомо з допису, який вона розмістила на своїй сторінці. У ньому вона пояснила, що не володіє ані англійською, ані російською, і є домогосподаркою з середньою освітою.

За її словами, містифікація почалась зі спроби зрозуміти автоматично перекладені на китайську наукові статті. Прогалини перекладу вона заповнювала власною уявою. Невдовзі це перетворилось на десятки тисяч символів, які жінці було шкода видаляти.

«Як кажуть, щоб захистити брехню, ви повинні говорити більше брехні», – пояснила авторка на своїй сторінці.

Альтернативні акаунти були її уявними друзями, оскільки жінці було нудно та самотньо. Її чоловік більшу частину часу проводив не вдома, а друзів вона не мала. Авторка пообіцяла, що надалі працюватиме на совість і не буде займатися «безглуздими речами». 

Більше коментарів!