Виявляється, TikTok становить загрозу Google не тільки через його конкуренцію з YouTube, але й з головними сервісами компанії – пошуком та картами.

Згідно з власними дослідженнями компанії, близько 40% молоді користується пошуком у TikTok та Instagram замість Google. Такими даними поділився старший віцепрезидент Google Прабхакар Рагхаван під час конференції FORTUNE Brainstorm Tech 2022.

Так, він визнав, що “ми весь час дізнаємося, що нові користувачі інтернету мислять не так, як ми звикли — їхня манера пошуку зовсім інша”. “Покоління Z” не шукає за ключовими словами, натомість віддає перевагу “відкриттю” для себе нового контенту “візуальними формами”.

Прабхакар Рагхаван пояснив це на прикладі: “40% молодих людей, коли вони шукають, де б попоїсти, не звертаються до Google Search або Maps — вони йдуть у TikTok або Instagram”. За його словами, сучасна молодь ніколи не бачила паперові карти — а картографічні мобільні додатки й досі використовують підхід “паперова карта у смартфоні”.

Згодом Google підтвердив слова свого віцепрезидента, уточнивши, що ці дані отримані у ході внутрішнього дослідження й стосуються американських користувачів інтернету у віці від 18 до 24 років. Поміж іншого, це дослідження виявило, що 55% усіх продуктових запитів здійснюються на Amazon.

“Старіння” традиційного пошуку становить серйозну загрозу Google, оскільки впливає на головний бізнес компанії, наприклад, показ реклами. Також це говорить про те, що ініціативи Google, зокрема, по організації пошуку локального бізнесу (ресторанів/клубів тощо) для молоді “не працюють”.

З огляду на цю інформацію стають зрозумілими намагання Google зробити карти інтерактивнішими та більш “імерсивними” — з додаванням елементів доповненої реальності тощо. Також Рагхаван вважає, що вимога молоді мати справу з візуальним контентом поступово змінить і Google Search.