Білл Гейтс оголосив, що пожертвує до свого фонду $20 мільярдів, щоб той міг збільшити щорічні витрати. Меценат стурбований «значними стражданнями», які спричинили глобальні негативні події останніх років, пише AP News.   

Разом із пожертвою у $3.1 мільярда, яку минулого місяця зробив Уоррен Баффет, фонд Білла і Мелінди Гейтс має $70 мільярдів. Це робить його одним з найбільших, якщо не найбільшим у світі. 

До 2026 року фонд планує збільшити свій річний бюджет на 50% у порівнянні з допандемічним рівнем. Тут сподіваються, що ріст витрат допоможе зменшити бідність, покращити освіту, запобігати хворобам і рухатись до гендерної рівності. 

«Великі кризи нашого часу вимагають від усіх нас робити більше… Я сподіваюсь, що таким чином ми зможемо пом’якшити певні страждання, з якими зараз стикаються люди, і допомогти реалізувати бачення фонду, щоб дати кожній людині шанс на здорове і продуктивне життя», – заявив Білл Гейтс на сторінці фонду. 

Мелінда Гейтс також зауважила, що додаткові витрати допоможуть забезпечити більш «чесне та всеосяжне відновлення». 

Від початку російського вторгнення кількість людей, що голодує у світі зросла на 25% за даними продовольчої програми ООН. Через коливання цін на продукти та енергоносії 71 мільйон людей опинився за межею бідності. Особливо постраждали мешканці Балкан, Каспійського регіону та Африки південніше від Сахари. 

Генеральний директор фонду Гейтса говорить, що глобальна криза через російське вторгнення зупинила прогрес, який тривав 20 років до цього. Проте зростання продуктивності сільського господарства в усьому світі загалом триває. Про це він заявив на вебінарі, присвяченому продовольчій кризі. 

«У нас є інструменти. У нас є наука. У нас є знання. Нам потрібні політична воля та ресурси”, – говорить він про вирішення проблеми. 

У своєму есе на Gates Notes Білл Гейтс також пише, що поляризація суспільства у США ускладнює боротьбу з глобальними кризами. 

«Поляризація змушує нас обертатись назад і знову боротися за основні права людини, соціальну справедливість і демократичні норми», – говорить меценат.  

Білл Гейтс відзначає нещодавнє скасування дозволу на аборти у США як «великий крок назад для гендерної рівності, здоров’я жінок та загальнолюдського прогресу». Його лякає потенціал ще більшого регресу, який поставить під загрозу життя жінок, кольорових людей та всіх, хто менше захищений.