Київська студія Starni Games анонсувала новий проєкт, збірку візуальних новел про війну в Україні – Ukraine War Stories. У центрі уваги цивільні, що опинилися на окупованій росіянами території. Ця гра буде цілком безплатною та виходитиме частинами, перша з яких, «Гостомель» вже доступна на Steam.

В повній версії, яка вийде в жовтні 2022 р., планується 3 історії. Одна з історій, про Бучу, частково основна на спогадах співробітника Starni Games Олександра Андрощука, який провів в окупації тиждень, переховуючись з родиною в підвалі гаража. Третя історія буде присвячена Маріуполю.

Студія Starni Games відома завдяки серії покрокових wargame Strategic Mind, які навіть викликали істерику у російських ЗМІ з приводу параду німецької техніки на Червоній площі у Москві у грі Strategic Mind: Blitzkrieg. Тобто візуальна новела – це зовсім незвичний для компанії жанр. Тому ми зв’язалися з керівником Starni Games Ігорем Тимошенком, та поставили йому декілька запитань.

Ukraine War Stories – добірка візуальних новел про війну в Україні

Візуальна новела – це геть інший жанр, який дуже відрізняється від ваших попередніх ігор? Чому не стратегія?

Так, відрізняється кардинально. Ми взялися за візуальну новелу, тому що розробляти стратегію набагато довше та дорожче, тому вона не може бути безплатною. А новела дозволяє нам розповісти історію про Україну усьому світу, ми можемо зробити її досить швидко і нам цілком під силу зробити її безкоштовною.

Наша мета – донести до максимально широкої аудиторії те, що насправді відбувається у тимчасово окупованих регіонах Україні. Усі події у новелах сталися насправді, й у грі є спеціальна вкладка з посиланнями на серйозні видання (Washington Post, The Guardian та інші) у яких описані скоєні росіянами звірства. Тобто ми не просто пишемо «когось зґвалтували» або «когось вбили в потилицю», ми даємо посилання на джерело, яке заслуговує на повагу й у якому є підтвердження того, що це відбувалося насправді.

До релізу Ukraine War Stories отримає переклад 8 мовами (на зараз є лише три): українська, англійська, російська, польська, французька, німецька, корейська та китайська.

Ukraine War Stories – добірка візуальних новел про війну в Україні

Як давно ви працюєте над Ukraine War Stories? Скільки людей задіяно в цьому проєкті?

Ми замислились над цим проєктом у березні 2022 р. Насправді мене дуже зворушило звільнення Бучі й те, що розкрилося при цьому, все те, що зробив там «російський світ». Але активно розробка Ukraine War Stories розпочалася десь на початку травня. Над грою працює від 2 до 8 людей в залежності від етапу розробки.

Ukraine War Stories – добірка візуальних новел про війну в Україні

Повний реліз у жовтні 2022 року, чи не запізно?

Ну, тому ми й випускаємо гру частинам. Зараз доступна перша історія. Друга та третя будуть доступні у жовтні. Я не вважаю, що це запізно. Швидше навпаки, навряд чи війна до того часу закінчиться, а преса писатиме про Україну все менше та й менше. Не зайве буде нагадати людям, як воно було насправді й чому підтримка України все ще важлива.

Ukraine War Stories – добірка візуальних новел про війну в Україні

А як щодо нових ігор серії Strategic Mind? На паузі?

Так, серія Strategic Mind поки що на паузі. Можливо, ближче до Нового року ми продовжимо розробку останньої гри серії – Strategic Mind: Spirit of Liberty. (Цікаво, що Spirit of Liberty розповідає про історію дуже співзвучну сучасній – про війну фінського народу проти радянської навали у 1939-1945 рр. – прим. ред.)

Ukraine War Stories – добірка візуальних новел про війну в Україні

Як ви тримаєтесь, чи евакуювалися, де зараз і як працюєте?

У березні ми практично не працювали й були розкидані по усій країні. Потім працювали віддалено, але з 30 травня ми вже в повному складі в офісі в Києві. До речі, в нас тут поруч дві російських ракети прилетіло. Дитячий садок, в який потрапила одна з них – це садочок у який ходила моя донька до 24 лютого. Ми жартуємо, що Рашка вирішила знищити офіс Starni Games, як головних нацистів, щоб помститися за «Гітлера на Червоній площі».

Дякуємо за відповіді, Ігорю. Наснаги!