На діджиталізацію України до 2025 року планують залучити та витратити 69,2 млрд грн. Це частина плану відбудови України United 24, презентованого у Лугано. Велику частину коштів мають інвестувати у стартапи, роблячи основну ставку на продуктові компанії та військові, космічні, аграрні технології. Про це повідомляє Forbes. 

Українська IT галузь заснована на аутсорсі – згідно зі звітом Асоціації IT Ukraine половина з 5 000 компаній працюють на іноземних замовників. Мінцифри бачать розвиток галузі у створенні більшої кількості продуктових стартапів. 

За планом, презентованим у Лугано, до 2035 року в Україні має бути 6 000 стартапів. Заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков говорить, що це песимістичний прогноз. У кращому випадку за десятиріччя в Україні виникне 10-15 тисяч продуктових компаній. Наразі їх 1746 за даними Мінцифри. 

Як витрачатимуть кошти на IT-стартапи

Один з ключових пунктів фінансування – $13 млн для Українського фонду стартапів (УФС). Фонд має підтримати понад 200 проєктів за два роки. За словами Борнякова, ці  кошти має забезпечити програма Єврокомісії на €20 млн.  €12 млн з них витратять на гранти по €60 000. Решта піде на підтримку стартап-екосистеми, тематичні заходи, адмінвитрати. 

УФС має ще одну програму на 1 млрд грн. Її мають профінансувати з бюджету. За два роки фонд обробив понад 4 000 заявок, з яких 240 отримали фінансування – 177 млн грн. 

Від початку війни фонд інвестує у ЗСУ. Для перезапуску програми підтримки стартапів використають кошти з резервного фонду держбюджету. УФС отримає 400 млн грн для надання грантів від 0,75 до 3,5 млн грн. 

Ще 600 млн грн мають забезпечити експериментальну програму конвертованих позик під керівництвом Мінекономіки. Зазвичай стартапи отримують такі позики – convertible notes – ще не маючи ринкової оцінки. Гроші інвестора перетворюються на частку у компанії вже на наступному етапі.

Амбітний проєкт, який доведеться розробляти майже з нуля – Фонд фондів, кошти для якого також шукатимуть у Європі. Згідно з презентацією, він зможе надати $200 млн для 10 міжнародних гравців. Зазвичай такі фонди створюються на 15–25 років, і $200 млн для них – невелика сума.

Половину Фонду фондів зазвичай наповнює державна установа. Іншу частину коштів докладають приватні гравці. Ідея схожа на ізраїльську програму Yozma, запущену 1992 року. Тоді держава дала новому фонду $8 млн із необхідних для запуску $20 млн. Програму вважають однією з впливових чинників ізраїльського економічного дива. 

Інша програма – Matching Grants на $30 млн для 30 стартапів. За її умовами держава подвоює чек приватних фондів, розділяючи їх ризики. Наприклад, стартап може отримати $1 млн від венчурних капіталістів на ринкових умовах і ще стільки ж – у вигляді гранту. 

Що потрібно для ефективної реалізації

За словами віцепрезидента фонду F1V Олексія Єрмоленка, завдання українських фондів – привести у портфельні компанії великі міжнародні фонди. Своєю чергою ті будуть вирощувати проєкти до дорожчих оцінок. 

Слід врахувати, що великі технологічні компанії люблять комфортні податкові умови. Також все буде сильно залежати від того, як швидко Україна переможе у війні. 

«У довгостроковій перспективі все впиратиметься у три речі: безпеку, легкість ведення бізнесу, верховенство права», – говорить голова ICU Ventures Роман Нікітов.

За словами Бортнякова, навіть песимістичний план у 6 000 стартапів буде складно виконати, якщо війна триватиме 1,5-2 роки. Однак Федоров бачить можливість і в цій ситуації. Це – шанс випробувати військові розробки у бойових умовах. 

«За рік-два ми матимемо надпотужні продукти, які захищатимуть нашу територію і експортуватимуться в різні країни», – говорить міністр цифрової трансформації.