Два генетично модифіковані свинячі серця пересадили до тіл нещодавно померлих людей, підключених до апаратів ШВЛ. Тіла мали мертвий мозок, але зберігали деяку функціональність, що дозволило вченим оцінити успіх операції.

Про пересадку повідомила команда Нью-Йоркського університету. Єдине, що відрізняло операцію від звичайної, був сам орган. Два свинячих серця надала біотехнологічна компанія Revivicor, яка виростила генетично модифікованих тварин. Свині мали 10 модифікацій — чотири для блокування генів свиней і запобігання відторгненню та шість для додавання людських генів. 

Трансплантації провели 16 червня та 9 липня. За кожним з реципієнтів спостерігали ще три дні. Операції виявились успішними – серця працювали нормально, а з боку тіл не було ознак відторгнення. 

Такі операції є найновішим кроком вперед у галузі ксенотрансплантації – пересадки органів від тварин до людей. Вчені вірять, що їх успішність допоможе зменшити дефіцит органів для пацієнтів, які потребують трансплантації.

Нагадаємо, у січні цього року людині пересадили серце свині. Його також надала компанія Revivicor. Пацієнт спершу добре відреагував на пересадку, однак у березні загинув від серцевого нападу. Причини цього досі невідомі, однак підозрюють, що на смерть могло вплинути зараження серця свинячим вірусом. 

Передбачається, що у свинячих серцях немає вірусів, однак за словами експертів, їх важко виявити. Команда Нью-Йоркського університету додатково перевірила серця на наявність вірусів та виділила для подібних експериментів окрему операційну.

За словами директора Інституту трансплантації, випробування на мертвих пацієнтах важливі, оскільки вони дозволяють детальніше вивчити всі процеси. 

«Основна увага зосереджена на навчанні, вивченні, вимірюванні та спробі розгадати, що відбувається з цією абсолютно новою, неймовірною технологією», — говорить він.