Через три роки після того, як Apple та Джоні Айв, колишній керівник відділу дизайну компанії та близький друг Стіва Джобса, пообіцяли співпрацювати «в довгому майбутньому», виявилося, що угода між сторонами розірвана.

Коли у 2019 році Джоні Айв залишив компанію, Тім Кук, її виконавчий директор, запевнив клієнтів, що пан Айв, людина, яка подарувала світові комп’ютери цукеркових кольорів, працюватиме виключно з Apple протягом багатьох років.

Apple та Джоні Айв остаточно зупинили співпрацю
Комп’ютер iMac G3 1998 року випуску – один з найвідоміших дизайнів Аpple, що був розроблений дизайнерами Денні Костером та Джоні Айвом.

Проте, як пише The New York Times, Містер Айв та Apple домовилися припинити співпрацю, за словами двох людей, які знають про їх договірну угоду, поклавши кінець тридцятилітньому періоду, протягом якого дизайнер допомагав визначити кожен округлений кут iPhone і в останні роки в компанії керував розробкою єдиної нової категорії продуктів – Apple Watch.

Коли пан Айв залишив Apple у 2019 році, щоб заснувати власну дизайнерську фірму LoveFrom, виробник iPhone підписав з ним багаторічний контракт на суму понад $100 мільйонів. Це зробило Apple основним клієнтом його фірми, кажуть люди, знайомі з угодою.

Угода обмежувала пана Айва від роботи на конкурентів Apple, і гарантувала, що дизайнер буде брати участь в розробці майбутніх продуктів, таких як гарнітура доповненої реальності, яка, як очікується, вийде наступного року.

Останніми тижнями під час переговорів про продовження контракту сторони домовилися його не відновлювати. У деяких керівників Apple виникали питання, щодо суми угоди з Айвом, і вони розчарувалися після того, як кілька дизайнерів Apple пішли, щоб приєднатися до LoveFrom. Своєю чергою, Айв хотів мати свободу обирати клієнтів без дозволу Apple.

Перед тим, як покинути Apple у червні 2019 року, пан Айв розчарувався, оскільки Тім Кук змусив компанію, що ставала дедалі більшою, зосередитися більше на операційній діяльності, ніж на великих дизайнерських стрибках, за словами більше десятка людей, які тісно співпрацювали з паном Айвом. Дизайнер перейшов на неповний робочий день, оскільки пан Кук зосередився на продажу програмного забезпечення та послуг.

У липні 2019 року Тім Кук назвав висвітлення новин про розчарування пана Айва в Apple «абсурдним» і сказав, що воно «спотворює відносини, рішення та події».

Стратегію пана Кука підтвердили інвестори, які додали $1,5 трильйона до ринкової оцінки Apple лише за два роки, хоча деякі аналітики дорікали їй за затишшя у випуску революційних пристроїв.