Xbox Series X — це досить універсальна консоль, особливо враховуючи постійні зусилля Xbox зі зворотною сумісністю та загальним покращенням усієї бібліотеки ігор, незалежно від року випуску. Однак мало хто знає, що консоль Microsoft може запускати Windows 98 і навіть деякі комп’ютерні ігри того часу.

Автори каналу Digital Foundry вирішили випробувати емулятор програмного забезпечення RetroArch на Xbox Series X. Технічно потрібно бути розробником Xbox, щоб мати доступ до його встановлення, і потрібно зареєструватися в платній партнерській програмі Microsoft та ввімкнути режим розробника, щоб активувати його. У випадку Digital Foundry, замість того, щоб безпосередньо грати в емульовані ігри через RetroArch, автори каналу використали програму для встановлення операційної системи Windows 98.

Крім фактичного завантаження Windows 98 на сучасній консолі, що саме по собі вже цікаво, канал вирішив випробувати деякі ігри того часу. Проходження ігор Turok, Command & Conquer, Quake 2 та інших були досить вдалими, хоча процес їх завантаження та встановлення вимагає деяких зусиль. Для цього потрібно створити файли ISO та перенести їх на накопичувач консолі, адже дисковод Xbox не читає оригінальні диски.

Окрім того, у відео порівнюють апаратне забезпечення тієї епохи з емуляцією Xbox Series X, і хоча консоль часто відстає через те, що вона буквально емулює всю версію Windows, а потім ще й гру, загалом вона показує досить непогані результати.