Незабаром бездротові Bluetooth-навушники стануть більш енергоефективними, будуть краще звучати та підтримувати нові функції, такі як можливість підключати «необмежену» кількість пристроїв до одного джерела. Це стане реальністю завдяки новому стандарту Bluetooth LE Audio, який сьогодні офіційно затвердив орган стандартизації Bluetooth SIG. В організації його називають стандартом на наступні 20 років.

Bluetooth LE Audio було анонсовано ще на початку 2020 року, і Bluetooth SIG спочатку сподівався, що пристрої з його підтримкою будуть випущені до кінця того ж року. Але після значної затримки через пандемію сьогоднішнє завершення специфікації означає, що виробники тепер можуть почати додавати підтримку стандарту на свої пристрої. Це означає, що перші сумісні продукти повинні почати надходити в продаж до кінця року, повідомляє Bluetooth SIG.

«Сьогодні великий день для спільноти учасників Bluetooth SIG, — каже генеральний директор Bluetooth SIG Марк Пауелл. «Наші учасники подолали численні виклики, поставлені перед ними за останні кілька років, щоб завершити найбільший проєкт розробки специфікацій в історії Bluetooth SIG. LE Audio розширює межі того, що можливо для ринку бездротового аудіо».

У Bluetooth LE Audio є кілька елементів, але найбільше на користувачів вплине новий кодек LC3, який створений як набагато ефективніший спосіб передачі аудіо. Це або означає набагато вищу якість аудіо при тій самій швидкості потоку, ніж поточний базовий кодек SBC, або навіть, як стверджує Bluetooth SIG, трохи кращу якість звуку при меншій швидкості потоку. Остання також означає менше енергоспоживання, що має призвести до підвищення автономності навушників.

Тут можна послухати як має звучати новий кодек різниця LC3 у порівнянні з SBC.

Майбутні Bluetooth-навушники отримають кращий звук

Іншим ключовим аспектом Bluetooth LE Audio є його здатність підключати кілька аудіопристроїв до одного джерела за допомогою функції, яка називається Auracast. Це може бути так само просто, як підключення двох пар навушників до одного телефону або підключення багатьох навушників до одного телевізора в громадському місці, наприклад у спортзалі. На вебсайті Bluetooth SIG описано, як користувачі зможуть шукати аудіоджерела так само як це зараз відбувається для мереж Wi-Fi. Та підключатися, скануючи QR-код, або торкаючись поверхні з підтримкою NFC.

Інші функції включають кращу підтримку справжніх бездротових навушників, оскільки Bluetooth LE Audio дозволяє кожному окремому навушнику підтримувати власне окреме з’єднання з вихідним пристроєм. Крім того, є надія, що в сукупності всі функції LE Audio стануть величезною перевагою для майбутніх слухових апаратів.