Відомий німецький виробник люксових авто BMW вже деякий час «грається» з підписками. Одразу пригадується випадок запровадити підписку на користування CarPlay, яка потягнула за собою масу обурення. Але компанію це не зупинило та вона пішла значно далі. В онлайн-магазині є такі функції, як BMW Camera Information (попередження про камери на дорозі), Driving Assistant Plus (допоміжні системи на кшталт круїз-контролю), High Beam Assistant (адаптивне світло фар) тощо.

Тепер компанія пішла ще далі та пропонує підписку на такі, здавалося б, вже базові функції, як підігрів сидінь та керма. Тобто в автівці вже є необхідне обладнання, але можливість скористатися ним стає доступною лише після оформлення підписки на них, наче це Netflix або Spotify.

BMW впроваджує підписку на підігрів сидінь та керма

Точного списку країн, де запроваджують подібний підхід наразі немає, а компанія не охоче це коментує. Підписатися на «кліматичні сервіси» вже можна у Великій Британії, Німеччині, Новій Зеландії та Південній Африці. Підігрів передніх сидінь обійдеться у $18/міс, $180/рік, трирічний доступ коштуватиме $300, а «безліміт» — $415. За підігрів керма треба платити $12/міс.

Звісно, за різні додаткові можливості завжди треба було платити. Але в традиційному розумінні це треба було зробити під час замовлення комплектації, коли в автівку встановлювали всі необхідні покупцю опції. Тут випадок трошки інший, адже в автівці вже все є, але заблоковане програмним шляхом.

Звісно, BMW не єдина компанія, яка робить подібні пропозиції. Наприклад, функція автопілота в електрокарах Tesla також пропонується за підпискою. Звісно, водій може заплатити більшу суму за постійний доступ. Але коли в автівці вже є якісь можливості, які вона не дає використовувати, це відчувається не так, як додавання «допів» під час замовлення або доукомплектування машини вже після придбання.

Наразі автолюбителям залишається тільки сподіватися, що подібна практика не затримається в індустрії.