Великий виток документів пролив світло на перші роки роботи компанії Uber. В медіа він отримав назву «Файли Uber» та складається з приблизно 124 000 внутрішніх документів компанії, включаючи понад 83 000 електронних листів і текстових повідомлень, якими обмінювалися колишній генеральний директор Тревіс Каланік та інші керівники. Файли датуються періодом між 2013 і 2017 роками. Останній знаменує рік, коли Каланік пішов у відставку, покинувши посаду генерального директора Uber на тлі дедалі більших суперечок.

Співпрацюючи з Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ), видання The Guardian поділилося «Файлами Uber» зі 180 журналістами в 40 виданнях у 29 країнах. Документи показують, що компанія робила те, що багато хто з її власних керівників вважали «до біса незаконним».

У 2016 році, як повідомляється, Каланік наказав французьким співробітникам заохочувати місцевих водіїв Uber до контрпротесту проти страйків таксі, які в той час тривали в Парижі. Коли один керівник попередив Каланіка, що «крайні праві головорізи» є частиною протесту, колишній генеральний директор продовжив тиснути. «Я думаю, що воно того варте», — сказав він. «Насильство гарантує успіх. І цим хлопцям треба чинити опір, чи не так?»

Один колишній керівник вищої ланки сказав The Guardian, що відповідь Каланіка відповідала стратегії «озброєння» водіїв і методиці, до якої компанія повернулася в інших країнах.

Інша добірка документів детально описує, як компанія протистояла перевіркам з боку органів контролю. Щонайменше в 12 випадках Uber наказав співробітникам місцевих офісів у шести країнах, включаючи Францію, Нідерланди та Індію, застосувати «перемикач» — внутрішній інструмент, розроблений компанією для захисту своїх даних.

«Будь ласка, увімкніть перемикач якнайшвидше», — написав Каланік в одному електронному листі, який опублікував The Washington Post. «Доступ має бути закритий в AMS», — додав він, маючи на увазі офіс компанії в Амстердамі. У двох випадках, пов’язаних з офісом Uber в Монреалі, влада увійшла в будівлю лише для того, щоб побачити, як усі комп’ютери та планшети перед ними перезавантажуються одночасно. Компанія прокоментувала The Post, що «таке програмне забезпечення ніколи не слід було використовувати для перешкоджання законним регуляторним діям», і що Uber припинив використання такої системи у 2017 році.

«Ми не шукали і не будемо шукати виправдань за поведінку в минулому, яка явно не відповідає нашим нинішнім цінностям», — заявила Джилл Хейзелбейкер, старший віцепрезидент Uber з маркетингу та зв’язків з громадськістю, у заяві, оприлюдненій компанією після публікації The Guardian. «Натомість ми просимо громадськість оцінювати нас за тим, що ми зробили за останні п’ять років і що ми будемо робити в наступні роки».

У заяві, опублікованій ICIJ, речник Тревіса Каланіка сказав, що будь-які припущення про те, що колишній керівник «керував, брав участь або був залучений» до «незаконної чи неналежної поведінки», є «абсолютно неправдивими».