Компанія Relativity Space готується до першого тестового запуску власної ракети Terran 1, яка майже цілком надрукована на 3D-принтері. Запуск має відбутися влітку цього року. Перший ступень ракети-носія вже викотили на стартовий майданчик LC-16 бази ВПС США на мисі Канаверал.

Relativity Space – заснована 2015 р. аерокосмічна компанія з США, яка збудувала найбільший у світі 3D-принтер, який друкує металом, і друкує більшість деталей своєї ракети Terran 1. Попри те, що тестовий запуск ще попереду, компанія вже уклала багаторічну угоду з OneWeb на суму $1,2 млрд. Так, це та сама OneWeb, чиї супутники застрягли на Байконурі після початку гарячої фази війни в Україні.

Relativity Space готується до першого запуску ракети Terran 1, яка майже цілком надрукована на 3D-принтері

Terran 1 – одноразова двохступінчата ракета легкого класу, яка здатна виводити на низьку навколоземну орбіту 1 479 кг корисного навантаження. Перший ступінь Terran 1 оснащений дев’ятьма метаново-кисневими двигунами Aeon 1 власної розробки Relativity Space, другий ступінь має один оптимізований для роботи у вакуумі двигун AeonVac. Структури першого та другого ступенів надруковані на принтері Stargate 3D з алюмінієвого сплаву, склад якого не розголошується. 90% маси ракети-носія Terran 1 надруковані. Навіть на самій ракеті замість Manufactured in the USA стоїть логотип Printed in the USA.

Точна дата першого запуску Terran 1, який отримав назву GLHF (Good Luck, Have Fun) і не несе корисного навантаження, поки що невідома. Relativity Space пропонує бажаючим підписатися на свій канал на Youtube, щоб не проґавити все цікаве.

Наразі планується, що до кінця 2022 року відбудеться ще 6 запусків Terran 1, вже з корисним навантаженням від NASA, Spaceflight, Momentus та інших замовників.

Relativity Space готується до першого запуску ракети Terran 1, яка майже цілком надрукована на 3D-принтері

А в розробці у Relativity Space вже ракета-носій середнього класу Terran R, яка буде оснащена набагато потужнішими двигунами Aeon R (теж у розробці). Вона зможе виводити на низьку навколоземну орбіту вже 20 000 кг корисного навантаження і буде повністю багаторазова. Саме така ракета повинна виводити в космос супутники OneWeb нового покоління. Тобто до 2025 року Terran R має полетіти.