Щороку в червні Apple проводить конференцію для розробників Worldwide Developers Conference. У 2022 році, вперше від початку пандемії, учасники з усього світу мали можливість зібратися офлайн в Apple Park — новій локації в кампусі компанії, щоб подивитися презентацію, протестувати оновлення та відвідати новий Developer Center.

Усього в Apple 34 мільйони зареєстрованих розробників. Звичайно, не всім вдалося потрапити на офлайн-день WWDC, проте презентацію головних оновлень можна було переглянути онлайн. Якщо фокус торішньої конференції був більше спрямований на підтримку користувачів у час пандемії та розмежування особистого й робочого, то у 2022 Apple закликає користувачів виходити назовні й активно взаємодіяти з людьми й навколишнім світом.

Інженери української продуктової компанії MacPaw розібралися, як анонси Apple вплинуть на розробників програм, і що ж глобально зміниться для користувачів.

Більше фокуса та продуктивної роботи

Сьогодні ринок пропонує тисячі застосунків для планування, фокуса й продуктивності, але при цьому значне розмаїття тільки ускладнює вибір користувачів. Режим Focus Mode на пристроях Apple — одна з найважливіших фіч останніх років. Допомагати користувачам фокусуватися на основному — важливий концепт інновацій Apple, і з минулого року компанія рухається в цьому напрямку.

Проте якщо раніше акцент був на відпочинку, то у 2022 фокус зміщується на продуктивну роботу. Відтепер користувачі можуть самостійно обирати режим фокуса і ще більше кастомізувати досвід взаємодії з пристроями. Цей підхід Apple синхронізували на всіх пристроях — на iPhone, Mac та iPad. Наприклад, на екрані iPadOS тепер можна одночасно відкрити лише до чотирьох вікон і до восьми активних застосунків.

Також Apple додали можливість фільтрувати додатки та вкладки. Так, наприклад, сповіщення тепер показуватимуться знизу екрану, і не в хронологічному порядку — а горизонтально вглиб екрану. Цікаво, що з новими змінами Apple фактично наздоганяє Android.

Як оновлення Apple вплинуть на розробників і користувачів? Розповідають інженери MacPaw

Можливо, Apple бачать в ідеальному workflow користувача лише один активний режим фокуса. Є сподівання на моносповіщення — єдине повідомлення від програми з оновлюваним статусом, яке Apple продемонстрували прикладом з Uber. З таким підходом до сповіщень користувачі зможуть забути про повідомлення, що відволікають.

Якщо Apple робить життя користувачів простішим, то для розробників — навпаки, все ускладнюється. Для розробників тепер все залежатиме від того, наскільки вони адаптують свої програми під нові можливості сповіщень. Раніше для того, щоб створити свій віртуальний світ, достатньо було прийти у Swift Playgrounds. Відтепер щоб застосунок залишався «у фокусі» користувача, потрібно інтегрувати сотні зовнішніх API. Без цього користувачі навіть не отримають сповіщення від застосунку, якщо розробник не доведе Apple його важливість та зв’язок із попередніми сповіщеннями.

Проте є й користь від нових API: розробники зможуть підлаштувати взаємодію застосунку з користувачем під конкретний фокус, наприклад, Home, Sleep, Work тощо. Тобто не лише користувачі зможуть розподіляти додатки у відповідні Focus Modes, але й iOS самостійно додаватиме застосунки до певного фокуса відповідно до частоти їх використання користувачем певної категорії. Додаткам із доставки їжі це допоможе оптимізувати пропозиції, а месенджери зможуть відображати режим співрозмовника для зручності комунікації.

Цього року з’явився Weather Kit Framework, завдяки якому розробники зможуть додавати в різні категорії застосунків погоду. Раніше для цього потрібно було використовувати third-party API. Це стане у пригоді календарям, застосункам для продуктивності чи менеджменту задач.

З продуктивністю та фокусом на macOS допомагатиме Stage Manager. Раніше Mission Control дозволяв користувачам відкривати безліч вікон. З Stage Manager вікна будуть зручно згруповані зліва на екрані, а користувачі зможуть легко знаходити й відкривати саме ті, які потрібні в конкретний момент. Це допоможе зберігати фокус та не перевантажувати робочий стіл.

Як оновлення Apple вплинуть на розробників і користувачів? Розповідають інженери MacPaw

Більше колаборації

Share Play API — сильна функціональність, що приходить на заміну популярним колаборативним застосункам, таким як Figma. Інтерфейс Share Play відкриває можливості для групового планування та редагування будь-яких матеріалів. Можливо, в кожному застосунку тепер буде Share Play, завдяки якому будуть проводити колаборативні сеанси. З іншого боку, не для всіх рішень Share Play вдається знайти use case. Наприклад, цю функцію додали у Safari, проте чи захочуть нею користуватися? Усе ж таки браузер — це приватна територія користувача. Також кожен з учасників зможе поширювати, наприклад, чутливу робочу інформацію, тому Share Play поки що залишає питання конфіденційності відкритим.

Можливо, Share Play змусить напружитись і маркетологів. Раніше таргетована реклама підлаштовувалась під того, хто відкривав сайт. Чи є ризик, що з Share Play всім учасникам відображатиметься реклама хоста сеансу? Така відкритість може вплинути на чиюсь репутацію.

Більше кастомізації

Досвід watchOS показав, що в користувачів Apple є запит на кастомізацію пристроїв. У новій iOS, з її активними віджетами, інтерактивними екранами блокування, анімованими заставками та зображеннями з Parallax-ефектом, Apple дозволяє персоналізувати практично все. Це корисно для розробників і водночас приємно для користувачів, адже тепер у них є більше можливостей підкреслити свою індивідуальність просто змінивши екран.

Як оновлення Apple вплинуть на розробників і користувачів? Розповідають інженери MacPaw

Нова функція Live Activities для замкненого екрана допоможе отримувати лише справді актуальні новини. Екран блокування можна адаптувати під свої потреби, додаючи на нього лише найпотрібніші віджети. Люди часто розблоковують iPhone, аби знайти інформацію, наприклад, результати спортивної гри, а потім просто відволікаються на щось інше. Кастомізуючи свій екран блокування, ви матимете доступ лише до актуальних застосунків без необхідності розблоковувати iPhone і занурюватися в основний екран.

З такою персоналізацією екран iPhone значно більше нагадуватиме Apple Watch, ніж попередні версії iOS. Це ніби “назад в майбутнє” тільки з інтеграцією його кращих практик.

Приватність та безпека даних

В епоху хмарних рішень питання конфіденційності та безпеки стають першочерговими. На цьогорічній WWDC Apple анонсувала, що підтримуватиме стандарти автентифікації від Fido Alliance, мета яких — зменшити залежність користувачів від паролів. Автентифікація на новій операційній системі відбуватиметься через біометричні дані користувачів та буде уніфікована на всіх пристроях. Повна відмова від паролів повинна запобігти фішинговим атакам, соціальній інженерії та атакам ботів.

Зважаючи на те, що Microsoft і Google теж будуть підтримувати ці стандарти, можна прогнозувати значний відтік користувачів з менеджерів паролів, таких як 1Password. Тепер якщо користувач намагатиметься зайти на сайт, наприклад, з Windows, то отримає QR-код, який після сканування з iPhone зчитає біометрію. За протоколом Fido, ці дані автоматично передаватимуться на сайт. У кожного користувача буде персональний біометричний ключ keychain для всіх платформ — і не потрібно буде зберігати чи запам’ятовувати жодних паролів. За допомогою біометричного ключа інформація передаватиметься між пристроями через iCloud. Тобто можна використовувати лише один із пристроїв як основний для автентифікації через Face ID або Touch ID — і цього достатньо для входу в будь-які інтернет-сервіси.

Passkeys вже є частиною Local Authorization Network. Apple обіцяє, що їх неможливо буде зламати, адже дані більше не зберігатимуться на серверах. Дивно, що passkeys подали як нове рішення для macOS Ventura, бо їхній запуск відбувся ще рік тому.

Сподіваємося, що в майбутньому всі платформи стандартизують формати цих ключів, щоб вони підходили і для Microsoft, і для Google, і для Apple.

Інтереси безпеки — одна з причин, чому Apple агресивно відмовляється від усіх комп’ютерів Mac, випущених до 2017 року, включно з Mac Pro 2013 і MacBook Pro 2016. Якщо Mac використовує чип Apple M2 або Apple Silicon, ви в безпеці. Якщо ж ви використовуєте старіший Mac з процесором Intel, найімовірніше, Apple найближчим часом припинить його підтримку.

Продовження уніфікації та злиття платформ

Однією з ключових тенденцій Apple за останні 5-6 років є злиття платформ. Цьогорічні нововведення на iPadOS — це значною мірою переосмислення функцій macOS. Наприклад, Stage Managers на Mac та iPad виглядатимуть однаково, хоча десктопні можливості на iPad майже недоступні.

Можливо, таким чином Apple готує користувачів до realityOS інтерфейсу для AR/VR-гарнітури? Цікаво, як виглядатимуть застосунки для iPhone у Stage Manager на iPad, адже не всі з них наразі підтримують Split View. Уже зараз зрозуміло, що розробникам варто зважати на уніфікацію та працювати над розширеннями екрана.

Нові процесори М2

Новий процесор М2 — не такий вже й новий, як хотілося б його розробникам, і не стане великим проривом. Анонс нового процесору є більше маркетинговим кроком з боку Apple. Якщо порівнювати М2 з Intel, то його потужність дійсно є вищою в 15 разів. Проте порівнюючи з останнім поколінням М1, зростання коливається в межах 25-40%. Справді гучною та відчутною інновацією була зміна архітектури при переході на процесори М1, що відбулося у 2020 році.

Цікаво, що MacBook Air i MacBook Pro з M2 відрізнятимуться тільки обсягом пам’яті: 512 Гб проти 256 Гб, а в іншому — пристрої однакові. З точки зору користувача, MacBook Pro на одному заряді батареї працюватиме довше, ніж новий MacBook Air. Останній забезпечить до 18 годин активної роботи від останнього заряджання.

Як оновлення Apple вплинуть на розробників і користувачів? Розповідають інженери MacPaw

З іншого боку, користувачів чекатиме приємний бонус: MacBook Air заряджатиметься досить швидко. За 30 хв отримаємо 50% заряду, а це — 9 годин активної роботи пристрою. Завдяки новому блоку для заряджання з двома входами можна буде одночасно підключати кілька пристроїв, що повертає нас до стратегії Apple з синхронізації девайсів та формування однієї екосистеми. А ще зарядний пристрій MagSafe матиме такий же колір як MacBook, що функціонально не важливо, але з естетичної точки зору — приємно.

Як оновлення Apple вплинуть на розробників і користувачів? Розповідають інженери MacPaw

Більше third-party програм, які стануть непотрібними

Щороку презентовані на WWDC оновлення Apple витісняють з ринку різні програми, а інколи — й цілі категорії застосунків. Існує таке поняття, як «sherlocked apps» — програми, що зникли з ринку через появу аналогічних функцій у системах Apple. Це перетворює WWDC не лише на свято, а й на стрес для розробників.

Цей рік не став виключенням. Так, вищезгадані passkeys дадуть можливість повністю відмовитися від паролів й мати доступ до пристроїв завдяки біометричній автентифікації, що загрожує менеджерам паролів, таким як 1Password чи LastPass.

У зоні ризику також опинилися програми для колаборацій та командної роботи. Анонсований Freeform дає можливість ділитися відкритим для онлайн-редагування екраном з групою людей через FaceTime, що схоже на своєрідний аналог Figma. А Shareplay та інші Shared options (вкладки, ігри, екрани) створять конкуренцію Zoom та Google Meet: з ними користувачі зможуть спільно переглядати відео.

Apple Wallet стає конкурентом для Revolut чи Monobank через розширену функціональність і можливість оплати частинами Apple Pay Later. А також це потенційний конкурент для менеджерів документів (Document Manager, DocStorer), бо з ним можна буде зберігати документи у Wallet. Якщо ця опція буде доступною для України, варто хвилюватися й Дії, адже її розробникам доведеться підтримувати додаткові API. З іншого боку, було б зручно проходити верифікацію не в third-party додатках, а одразу в iOS.

А Apple Pay може стати вдалою альтернативою терміналам оплати. Звичайно, останні мають складний soft, який взаємодіє з податковими службами. Але потенційно, якщо в продавця буде налаштований Apple Pay на сайті, з’явиться можливість приймати оплату просто через iPhone.

Continuity Camera може не лише витіснити з ринку застосунок Camo, але й вебкамери загалом, адже тепер iPhone слугуватиме камерою без залучення додаткових девайсів.

З появою нової macOS Ventura більшість попередніх пристроїв стануть застарілими. MacBook Air — суб’єктивно найкращий Mac у лінійці за свою ціну.

Як оновлення Apple вплинуть на розробників і користувачів? Розповідають інженери MacPaw

Проте запуск нового рішення від Apple, яке покриває функціональність уже наявного на ринку застосунку від сторонніх розробників, не завжди означає втрату користувачів. У 2016 році Apple додав функцію очищення та оптимізації для Mac під назвою Storage Management до macOS Sierra 10.12. Це був прямий виклик програмі CleanMyMac від MacPaw. Проте ця функція Apple так і не стала популярною і сьогодні захована глибоко в налаштуваннях. Тож для нас це стало випробуванням, а не вироком.

***

Загалом, WWDC22 запам’ятається анонсом нового MacBook Air і ще більшою увагою компанії до продуктивності та фокуса користувачів. Apple продовжує дотримуватися свого курсу на злиття платформ та синхронізації всієї екосистеми Apple. Напередодні заходу було багато чуток щодо можливого анонсу AR/VR гарнітури від Apple з системою realityOS, проте цього не трапилося. Як і попереднього року, більшість анонсів WWDC стосувалися більше користувачів, ніж розробників програм.

А ще вперше за три роки WWDC провели офлайн-день в Apple Park, де напередодні презентації виступили Тім Кук та Крейг Федерігі. Команді MacPaw вдалося побувати в кампусі Apple, відвідати новий Developer Center та подивитися презентацію разом з розробниками з усього світу, як це було — розповіли з місця подій у подкасті.