Звіт Boston Consulting Group (BCG) показав, що інвестиції в рослинні альтернативи м’ясу призводять до значно більшого скорочення викидів, що викликають нагрівання клімату, ніж інші екологічні інвестиції.

Збільшення інвестицій у виробництво м’ясних і молочних альтернатив призвело до втричі більшого скорочення викидів парникових газів у порівнянні з інвестиціями в технологію екологічно чистого цементу, у сім разів більше, ніж у зелені будівлі та в 11 разів більше, ніж в автомобілі з нульовим рівнем викидів.

«Широке впровадження альтернативних білків може зіграти вирішальну роль у боротьбі зі зміною клімату», — пояснює Малте Клаузен, партнер BCG – «Ми називаємо це невикористаною кліматичною можливістю — ви отримуєте більше ефекту від своїх інвестицій в альтернативні білки, ніж у будь-якому іншому секторі економіки».

Виробництво м’яса та молока займає 83% сільськогосподарських угідь і спричиняє 60% викидів парникових газів у сільському господарстві, але забезпечує лише 18% калорій і 37% білка.

Переведення людського раціону з м’яса на рослини означає, що менше лісу знищується для вирощування пасовищ і кормів, а також менше викидів парникового газу метану, який виробляє велика рогата худоба та вівці.

«Альтернативні білки отримали лише незначну частину інвестицій, застосованих в інших секторах», — йдеться у звіті BCG.

Будівлі отримали в 4,4 раза більше капіталу для пом’якшення наслідків глобального потепління, ніж виробництво харчових продуктів, хоча викиди будівель на 57% нижчі, ніж викиди, пов’язані з виробництвом їжі.

Перехід від звичайного м’яса до альтернативного м’яса також є набагато менш руйнівним для споживачів, ніж менше літати або переобладнати свої будинки, йдеться у звіті.