Російські космонавти відзначилися пропагандою в космосі й NASA на це відреагувало. У своїй заяві агенція засудила дії трьох космонавтів, які позували на Міжнародній космічній станції із прапорами фейкових «Луганської та Донецької народних республік». Про це повідомляє The Verge.

Фото опублікували на офіційному Телеграм-каналі Роскосмоса. На ньому космонавти Олег Артем’єв, Денис Матвєєв і Сєргєй Корсаков тримають прапори, які вважаються антиукраїнською пропагандою. При цьому Роскосмос привітав так звану ЛНР із захопленням Лисичанська. 

NASA вперше критикує Росію в космосі через прапори так званих «Л/ДНР» на МКС
Російські космонавти з прапором ЛНР на Міжнародній космічній станції. Джерело: Роскосмос

У відповідь на це NASA зробили рідкісний докір Росії, яка залишається основним партнером агенції на МКС. Це перший раз, коли NASA відкрито засудило дії Росії та її партнера Роскосмосу в космосі на тлі вторгнення в Україну.

«NASA рішуче засуджує Росію за використання Міжнародної космічної станції в політичних цілях для підтримки її війни проти України, що принципово суперечить основній функції станції серед 15 міжнародних країн-учасниць — просувати науку та розвивати технології в мирних цілях», – написав прес-секретар NASA Джекі МакГінес у електронному листі.  

Раніше МЗС України також відреагувало на прапори терористичних республік на МКС. У МЗС України заявили, що Росія демонструє варварство навіть у космосі.

«Російські космонавти демонструють на Міжнародній космічній станції прапор, під яким російські військові вбивають жінок і дітей на Донбасі і перетворюють у попіл цілі українські міста», — написав на своїй сторінці у Twitter речник МЗС Олег Ніколенко.

Попри напад Росії на Україну, співпраця з державою-агресором на МКС продовжилась. NASA та Роскосмос продовжують діяти разом, щоб підтримувати безперервну роботу на МКС, де працюють як американські, так і російські космонавти. Робота тривала навіть тоді, коли голова Роскосмосу публічно погрожував вийти з партнерства на МКС.