Перші наукові фото з телескопа Вебба офіційно опублікують за 5 днів, однак уже зараз NASA натякає, що вони не розчарують. Агенція опублікувала тестове зображення з телескопа. У NASA говорять, що це «одне з найглибших фото Всесвіту, які колись робили». 

Космічна агенція зробила фото у кінці травня під час тижневого тесту на стабільність, коли перевірялись можливості датчика точного наведення телескопа. Це інструмент, який допомагає Веббу знаходити астрономічні цілі та фіксуватися на них. Його створило Канадське космічне агентство. 

«Отримане в результаті інженерне тестове зображення має певні майже граничні якості. Його не оптимізували для наукового спостереження – скоріше дані взяли для перевірки, як добре телескоп може фокусуватися на цілі, однак воно натякає на потужність телескопа. … Поза зірками тло майже повністю заповнене галактиками», – йдеться у прес-релізі. 

Більшість об’єктів на фото – не зірки, а віддалені галактики. Це типи галактик, які астрономи прагнуть вивчити, оскільки вони відкриють інформацію про ранній Всесвіт. Оскільки фото призначені для інженерних тестів, для них не використовувались кольорові фільтри, які дозволяють астрономам оцінити вік галактик. Однак зображення показують детальну структуру далеких галактик. 

Перевірка на стабільність була успішною, тож Вебб нещодавно збирав дані з усіма науковими інструментами, увімкненими та такими, що працюють. За п’ять днів їх оприлюднять для світу.