Дата-центри провідного сервісу хмарних послуг від Microsoft у Великій Британії певний час донедавна не приймали нових клієнтів, оскільки всі наявні ресурси були залучені під потреби українського уряду, що різко зросли після початку повномасштабного вторгнення.

Американський техногігант погодився прийняти ІТ-системи всього уряду України на своїх віддалених серверах. Це спричинило різкий стрибок у їх навантаженні, а швидко нарощувати потужність не вдається, тому що глобальний дефіцит мікрочипів досі нікуди не подівся.

Флагманський хмарний сервіс Azure від Microsoft має два регіони для дата-центрів у Великій Британії: UK South та UK West. Жоден останнім часом не брав нових клієнтів для своїх найпопулярніших послуг: бази даних Cosmos DB та хостингу віртуальних машин.

Речник Microsoft говорить, що першочерговою задачею було забезпечення стабільної роботи для наявних клієнтів.

Azure надає широкий спектр інтернет-послуг, від хостингу вебсайтів і баз даних до розміщення складної ІТ-інфраструктури великих компаній. Сервіс є частиною хмарного бізнесу Microsoft, котрий оцінюється у 23 млрд дол. США.

Проблему помітили, коли маленька британська ІТ-компанія лишила кілька запитів на доступ до ресурсів у Azure, і всі вони були відхилені.

Компанія QuoStar з Борнмута, що надає послуги з аутсорсингу ІТ-підтримки, намагалася підписатися на декілька продуктів Azure, але у відповідь отримала “ми не можемо зараз підтвердити ваш запит через значний попит у цьому регіоні (UK South)”. Microsoft запропонувала звернутися до них з цим проханням через два місяці.

Ніл Кларк, директор з питань хмарних послуг у QuoStar, каже, що великі обіцянки безлімітного доступу до хмарних ресурсів від Microsoft та її конкурентів – Amazon, Google та Alibaba – вже розходяться з реальністю. На цей час з ними варто співпрацювати з такими ж очікуваннями, які були б до менших провайдерів.

Речник Microsoft визнав проблему дефіциту, додавши, що за останні два роки попит на хмарні обчислення зріс безпрецедентно. За його словами, цей стрибок, разом із впливом загальних трендів у галузі, змусив компанію вжити ряд певних заходів.

Microsoft суттєво підтримує Україну, розмістивши у своїх європейських дата-центрах українську урядову інфраструктуру, аби убезпечити її від ракетних ударів.

Президент Microsoft Бред Сміт говорив про це раніше: “Росія очікувано намагалася вдарити ракетами по українському урядовому дата-центру ще на самому початку війни, та й інші місцеві дата-центри теж могли бути пошкоджені у бойових діях”.

Редакції “Межі” вдалося створити нову віртуальну машину у регіоні UK South, але поки нема гарантій, що проблема вже вирішена остаточно.